Novaković (DS): Nasilna je vlast, a ne građani i opozicija

LSV: Osuda napada na učesnike protesta u Novom Sadu

11. maja 2019

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković osudio je sinoćnji incident na protestu „Jedan od pet miliona“ u Novom Sadu kada su na kolonu bačene staklene čaše i pokušan fizički obračun sa učesnicima, i zatražio od novosadske policije da odmah objavi sve činjenice u vezi sa tim događajem.

Tokom sinoćnjeg protesta u centru grada trojica mladića iz bašte jednog kafića bacali su staklene krigle na kolonu demonstranata, nakon čega ih je policija privela.

Novaković je od policije zatražio da istinito obavesti javnost o motivima napada na mirne građane koji protestuju protiv vlasti, i ocenio da je „upravo vlast nasilna, a ne građani i opozicija“.

„U svim dosadašnjim slučajevima nasilja nad građanima i opozicijom, pokazalo se da su napadači povezani sa sadašnjom vlašću, a oklevanje policije da sinoć reaguje u situaciji kada je pretila opasnost da napad u kojem su učestvovala trojica muškaraca preraste u sukob širih razmera, samo pojačava sumnje da nije reč o izolovanom incidentu“, ocenio je on u pisanoj izjavi.

Dodaje se da je u napadu moglo da nastrada i jedno dete, što prema mišljenju vojvođanskog DS-a dodatno obavezuje državne organe na brzo i profesionalno postupanje kako bi svi krivci za taj napad bili primereno kažnjeni.

Novaković je ocenio da je sadašnja vlast „u najmanju ruku inspirisala sinoćno nasilje“ u centru Novog Sada, jer već dugo vodi „kampanju targetiranja i diskreditovanja svih ljudi koji drugačije misle i svoje stavove se ne boje da javno iskažu“.

Upozorio je na to da se slični ili još opasniji incidenti mogu nastaviti, jer je „očigledno da vladajući režim na sve načine pokušava zaustaviti proteste“.

Novaković je čestitao učesnicima protesta na prisebnosti koju su pokazali i sprečili sukob širih razmera.

„Režimska fabrika laži svakodnevno proizvodi bezbroj neistina o nasilju na protestima Jedan od pet miliona i ljudima koji u njima učestvuju, a istina je zapravo to da se nasiljem služe samo pristalice režima. Državni organi, međutim, dužni su da štite sve građane, pa i one koji su protiv vlasti, ali to sinoć u Novom Sadu nisu pokazali“, ocenio je Novaković.

LSV: Osuda napada na učesnike protesta u Novom Sadu

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je danas osudio napad na učesnike protesta, tokom šetnje u centru Novog Sada.

“Nasilje i ometanje skupova nije i ne sme biti metod političke borbe i zato mora biti oštro sankcionisano. Nedopustivo je i po svoj prilici dugo čekanje na dolazak i reakciju policije”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Pozvali su policiju da bude prisutnija, obezbedi pravo građana na slobodno okupljanje i spreči da se ovakvi incidenti ponove.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga