Novac lokalnim organizacijama u Apatinu i Srbobranu za socijalno preduzetništvo

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini podelio novac prikupljen od članarine

30. jun 2020

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini potpisao je danas prva dva ugovora o realizaciji projekata za razvoj socijalnog preduzetništva i zapošljavanja osoba sa intelektualnom ometenošću u Apatinu i Srbobranu.

Taj savez čini 26 organizacija na teritoriji Vojvodine, a od 2017. godine na godišnjem nivou članice saveza plaćaju godišnju članarinu od 6.000 dinara.

Savez je odlučio da novcem prikupljenim od članarina podrži lokalne organizacije, pa je krajem 2019. godine raspisao prvi interni konkurs za korišćenje sredstava za razvoj socijalnog preduzetništva i zapošljavanja osoba sa intelektualnom ometenošću.

Komisija Saveza odlučila je da novac dodeli Udruženju građana “Breza”, iz Apatina i Udruženju “Biser” iz Srbobrana, a vrednost oba projekta iznosi oko 300.000 dinara.

Predsednik Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini Marko Košutić izrazio je nadu da će u narednom periodu biti više internih konkursa i da će više lokalnih zajednica dobiti određena sredstva, jer su se uverili koliko lokalnoj zajednici taj novac znači.

Predstavnik Udruženja građana “Breza” Duško Bursać rekao je za Autonomiju da im je veoma drago što je Savez NMRO Vojvodine došao do tačke da može svoja sredstva da uloži u lokalne zajednice i da na taj način poboljša njihovu funkcionalnost.

“Drago nam je što imamo priliku da uložimo dobijena sredstva u socijalno preduzetništvo kojim se kao organizacija bavimo. Mi proizvodimo predmete od keramike koje na različitim prodajnim izložbama pokušavamo da prodamo i ta sredstva ulažemo u poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, a posebno osoba sa mentalno nedovoljnom razvijenošću”, objasnio je Bursać.

Predsednica Udruženja “Biser” Slavka Popić navela je da su konkurisali za sredstva za nabavku mašine za štampu na različitim materijalima.

“Zadovoljni smo jer imamo priliku da povećamo asortiman proizvoda u našoj prodavnici u kojoj prodajemo sveće, sapune i različite ukrasne predmete. U okviru naše organizacije od 2006. uključujemo u rad mentalno nedovoljno razvijene osobe i osobe sa drugim poteškoćama, i na ovaj način smo uspeli da stvorimo nešto što je dobro i za osobe sa invaliditetom i za kompletnu zajednicu Srbobrana”, kazala je Slavka Popić.

Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Vojvodini postoji od 1967. godine i od tada se aktivno bavi socijalnim prihvatanjem mentalno nedovoljno razvijenih osoba i njihovom adaptacijom u društvo, učeenjem roditelja kako da se ponašaju prema detetu koje ima neki oblik nedovoljne mentalne razvijenosti, kao i kreiranjem različitih programa putem kojih ih osposobljavaju za rad u različitim društvenim sferama.

A. Bugarin (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga