Nova: Zašto se zaključuju ugovori sa jedinim ponuđačem?

Zakonom o javnim nabavkama legalizovana pljačka države

23. juna 2015

Novosadski odbor Nove stranke kritikovao je danas zaključivanje ugovora sa jedinim ponuđačem u postupku javne nabavke, ocenivši da je reč o razbojništvu, kojim se vlast ni ne trudi da sakrije marifetluke.

U saopštenju Nove ocenjuje se da se u zemlji u kojoj nema vladavine prava, u kojoj dominira egzistencijalni strah i apsolutna vlast interesnih grupa oličenih u vladajućim strankama, Zakonom o javnim nabavkama legalizovala pljačka države.

„Interes naručioca je da na tenderu stimuliše konkurenciju, prikupi što više validnih ponuda i na taj način ostvario što veće uštede. Da naša javna preduzeća upravo sve čine da se to ne desi dokazuje i JKP Vodovod i kanalizacija koje  je poslednjih osam ugovora zaključilo sa samo jednom podnesenom ponudom, a od poslednjih petnaest ugovora deset je zaključeno na isti način“, piše u saopštenju novosadske Nove.

U njemu se dodaje i da je Vodovod prošle godine angažovao firmu za „konsultantske usluge iz oblasti javnih nabavki“, koja je bila jedini ponuđač, za šta je plaćeno 13 hiljada evra.

„Da ovakvi slučajevi nisu usamljeni svedoči i ponuda za izgradnju Dino parka koja je takođe bila jedina“, ističe se u saopštenju.

Novosadski odbor Nove stranke ocenio je da se ovim  pokazuje sva neodgovornost, bahatost i nebriga vlasti za interese Novosađana.

„Nova stranka ujedno poziva sve privredne subjekte, koji iz straha da se ne zamere moćnicima ne učestvuju na tenderima, da se bore za svoja prava kao ponuđača i učestvuju u javnim nabavkama. Na taj način, boreći se za svoje interese, povećaće konkurenciju i učiniti dobro ovom društvu, kada to već ne čini ova vlast kojoj su puna usta poštenja“, poručili su u toj stranci.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga