Nova vlast u Crnoj Gori planira ukidanje Specijalnog tužilaštva

"Po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropke komisije"

03. feb 2021

Nova crnogorska vlast planira da ukine Specijalno državno tužilaštvo čime bi specijalni tužilac Milivoje Katnić i ostali tužioci iz tog odeljenja bili neraspoređeni, pišu podgorički mediji.

Predlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđa se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u predlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vlast donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropke komije, što do sada nije bio slučaj kada su se usvajali tako bitni zakoni.

Njegovo usvajanje planirano je po hitnom postupku za vanrednu sednicu 18. februara.

Specijalni tužilac Saša Čađenović izjavio je jutros za Radioteleviziju Crne Gore (RTCG) da bi prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usled ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva, mogao nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala.

Komentarišući inicijativu za izmenu tužilačkih zakona, prema kojim bi se ukinulo Specijalno državno tužilaštvo, a formiralo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Čađenović je za RTCG rekao da bi bilo kakav prekid u radu tužilaca bio katastrofalan potez.

Kako piše Pobjeda, u Specijalnom tužilaštvu u proceduri je 65 optužnica kojima je obuhvaćeno više od 450 osoba, a procenjena šteta za budžet je više stotina miliona evra.

Smenu Katnića traži Demokratski front (DF) od kojeg zavisi opstanak Vlade. Katnić je protiv lidera DF Milana Kneževića i Andrije Mnadića podigao optužnicu u slučaju pokušaja terorizma i oni su u prvostepenom postupku osuđeni na po pet godina zatvora. Čeka se odluka Apelacionog suda.

Lideri DF su po nalogu Katnića prethodnih godina hapšeni u još nekoliko slučajeva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga