Nova „trećesrbijanska“ budalaština: Nije digitalizacija već ubrojčavanje

Kulturni centar NS i "Informatika" raspisali konkurs za novu, ćiriličnu reč za pojmove "digitalizacija" i "digitalno". Pobedilo "ubrojčavanje"

18. okt 2013

Na nedavno završenom konkursu Kulturnog centra Novog Sada i JKP „Informatika“ za novu reč za pojmove „digitalizacija“ i „digitalno“, pobedila je reč „ubrojčavanje“.

Konkurs je trajao od 26. septembra do 11. oktobra, a u ponedeljak je izabrano najbolje pristiglo rešenje.

Najzanimljiviji predlog nove reči, predložio je Jovan Čekić, elektrotehničar iz Novog Sada, navodi u saopštenju KCNS. Konkurs za nove reči pokrenut je povodom Evropskog dana jezika koji je obeležen ranije u septembru.

Novi pojam će u prvobitno biti korišćen u zagradi nakon postojećeg digitalizacija (ubrojčavanje), digitalizovano (ubrojčano), digitalno (brojčano), digitalizovati (ubrojčavati ili ubrojčati, u zavisnosti od glagolskog vida).

„Nakon toga, težićemo ravnopravnoj upotrebi dva pojma. Nažalost, nije se pojavio zadovoljavajući predlog za naziv platforme tako da će ime projekta biti „Digitalna baština Novog Sada“ odnosno „Brojčana baština Novog Sada“. Prepustićemo vremenu da pokaže da li će novi pojam biti prihvaćen u upotrebi, ali stvaranje reči nećemo prepustiti drugima, jer i naš jezik treba da se razvija, i to je naša odgovornost“, navodi KCNS dodajući da u tom smislu ne postoje „mali“ i „veliki“ jezici.

U saopštenju se kaže i da je stručna javnost imala podeljene reakcije na ovu inicijativu. Neki su izrazili zabrinutost zbog izumiranja tvorbe reči i podržali naše pionirske napore da je oživimo. Drugi, sasvim suprotno, smatraju da izumiranje nije problem, ali ovakvo oživljavanje jeste.

„Kulturni centar će nastaviti da pokreće slične projekte i raspravu u stručnoj javnosti, sa ciljem usklađivanja sa svetskim standardima u tvorbi reči, narocito u oblasti informacionih tehnologija. Svim predlagačima se zahvaljujemo na učešću i trudu, a javnost pozivamo da novim rečima prilazi bez predrasuda, imajući u vidu da su i računar i železnica i pismo nekada bile nove reči“, kažu u KCNS.

Na čelnim pozicijama u KCNS i JKP „Informatika“ nalaze se ljudi koje je predložila politička organizacija Treća Srbija.

Nove reči se ne biraju na konkursu

Lingvistkinja Vera Vasić izjavila je da se za uvođenje novih reči ne raspisuju konkursi.

Vasićeva je za Radio-televiziju Vojvodine kazala da pojmovi digitalizacija i ubrojčavanje, odgovaraju samo etimološki.

Vera Vasić je i autorka Rečnika novijih anglicizama.

Na nedavno završenom konkursu Kulturnog centra Novog Sada i Javnog komunalnog preduzeća „Informatika“, čitaj Treće Srbije, za novu reč za pojam „digitalizacija“ pobedila je reč „ubrojčavanje“.

Stručnoj javnosti a i svakom sa malo mozga u glavi, jasno je da je nedopustivo da se nove reči biraju na taj način.

S obzirom na to da je za uvođenje novih reči u službenu upotrebu, potrebno dobiti mišljenje stručnjaka za srpski jezik, ostaje nejasno ko su bili članovi žirija pomenutog konkursa Informatike i Kulturnog centra. Inače na njihovim čelnim pozicijama su članovi Treće Srbije.

Ova akcija bila je tema i na društvenim mrežama, pa je tako jedan tviteraš na svom profilu napisao: Ako je srpska reč za digitalizaciju ubrojčavanje, onda bi hard disk mogao biti čvrsnik.

(Autonomija/RTV/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga