Nova stranka Zrenjanin: Zavod za javno zdravlje potvrdio naše predloge za kvalitetniji vazduh

"Ponižavajuće da jedan evropski grad u 21. veku ne poseduje permanentni sistem monitoringa"

25. jan 2020

Nova stranka saopštila je danas da je Zavod za javno zdravlje iz Zrenjanina u zvaničnom obaveštenju potvrdio da u tom gradu ne postoje automatske merne stanice i da je nemoguće izmeriti najopasnije zagađujuće čestice.

„Zavod je u svom zvaničnom obaveštenju medijima potvrdio ono što je stranka naglasila još u svojoj Deklaraciji za zaštiti životne sredine u ovom gradu, koju smo predali gradonačelniku kao novogodišnji poklon – da ne postoje automatske merne stanice koje rade u realnom vremenu, iako su neophodne, te da je nemoguće izmeriti najopasnije zagađujuće čestice od 2.5 mikrona, koje mogu čak i da izazovu karcinom pluća“, navedeno je u saopštenju Nove stranke Zrenjanin.

Nova stranka Zrenjanin je ocenila da građani ne mogu da dobiju tačne informacije o kvalitetu vazduha jer merne stanice ne postoje ni u najavi, a samim tim ni savete kako da se vladaju u skladu sa trenutnom situacijom, piše u saopštenju.

Navela je da je ponižavajuće da jedan evropski grad u 21. veku ne poseduje permanentni sistem monitoringa i apelovala da se u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine odmah izradi automatski sistem za kontrolu kvaliteta vazduha sa referentnim tačkama u celom gradu, kao i postave javni semafori koji bi prikazivali trenutno stanje zagađenosti vazduha.

Dodali su da je neophodno edukovati građane da se informišu, ali i izraditi aplikaciju za mobilni telefon koja bi prenosila očitavanja sa mernih stanica i ukazivala na trenutno stanje vazduha i ponašanje u skladu sa rezultatima merenja.

„Zbog uništavanja prirode, zaštita okoline i aktivno delovanje na polju ekologije je naša dužnost i obaveza, kako zbog duga prema svemu što nam priroda pruža, tako i zbog odgovornosti prema budućim naraštajima kojima je ostavljamo. Zato će Nova stranka i ubuduće nastaviti aktivno zalaganje za promene na ovom polju, uz ugledanje na pozitivne primere Evropske unije, jer će naša borba za Zrenjanin i Srbiju koje će poštovati biti dosledna i istrajna do konačne pobede“, istakla je Nova stranka Zrenjanin.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga