Nova stranka traži da Vlada Srbije povuče odluku o odlaganju otpada u Kikindi

"Nepotreban trošak za grad Zrenjanin od oko tri miliona evra godišnje, koji će plaćati privatnoj regionalnoj deponiji FCC Kikinda"

07. jan 2020

Zrenjaninski odbor Nove stranke je danas zatražio od Vlade Srbije da povuče svoju odluku o odlaganju otpada na deponiju u Kikindi.

„Zahtevamo od vlade da smesta povuče ili izmeni Odluku o zajedničkom obezbeđivanju i sprovođenju upravljanja otpadom, donetu 2018. godine, suprotno Zakonu o otpadu i suprotno Strategiji upravljanja otpadom 2010-2019“, naveo je u saopštenju zrenjaninski odbor Nove stranke.

Kako je ocenjeno, tom „izuzetno štetnom odlukom se određuje da grad Zrenjanin koji generiše oko 70.000 tona otpada godišnje, taj otpad odnosi na regionalnu deponiju privatne kompanije FCC Kikinda, gde se dosad odlagalo oko 45.000 tona otpada iz Kikinde i okoline“.

Navedeno je i da se tom „nezakonitom odlukom se nanosi šteta Gradu Zrenjaninu u visini od više desetina miliona evra godišnje, blokira se razvoj reciklažnog centra i nameće se gradu Zrenjaninu nepotreban trošak od oko tri miliona evra godišnje, koji će plaćati regionalnoj deponiji FCC Kikinda“.

Pošto je otpad u savremenoj cirkularnoj ekonomiji „kojoj teže sva civilizovana društva, izuzetno važan resurs i šansa za razvoj“, Nova stranka poziva gradsku upravu Zrenjanina da Ustavnom sudu podnese zahtev za ispitivanje zakonitosti odluke Vlade, a da do donošenja sudske presude ne postupa po toj odluci.

Nova stranka traži takav sistem sakupljanja i tretmana otpada, da bi se u narednih osam godina dostiglo 75 odsto reciklaže, a za 12 godina i 90 odsto.

Nova stranka je navela da je njen apel u saglasnosti sa strategijom „Evropa 2020“ – osnovnim dokumentom EU kojim se definiše „inteligentan, održiv i inkluzivan razvoj ekonomije koja postojeće resurse koristi mnogo efikasnije“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga