Nova stranka optužuje SNS zbog licitacije u Somboru

Sombor ima bahatu i korumpiranu vlast

21. sep 2016

Kada organizovana interesna grupa, koju čine delovi vlasti, Srpska napredna stranka i tajkuni, suspenduje vladavinu prava, onda dobijete pljačku i lakrdiju sa državnim poljoprivrednim zemljištem u Somboru, saopštila je danas Nova stranka.

U saopštenju te stranke se objašnjava da je hronologija takva da prvo lokalna samouprava, ne organizujući licitaciju za državno poljoprivredno zemljište, od somborskog atara napravi Divlji zapad gde važi pravo jačeg i bržeg.

„Zatim svojim tajkunima omogući da obrađuju državnu zemlju bez ikakvog pravnog osnova, na uštrb malih poljoprivrednih proizvođača, i na kraju donese sramnu odluku o otimanju letine samo onima koji ne uživaju njihovu zaštitu. Takvu odluku je Skupština grada Sombora donela 23. 06. 2016. godine, sa samo jednim glasom protiv, glasom odbornika Nove stranke koji je upozorio da se ona donosi samo zbog PP ‘Aleksa Šantić’ i da ostavlja mogućnost selektivne primene, što se i obistinilo“, ističe se u saopštenju Nove.

Ta stranka je upozorila da je do sada PP „Aleksa Šantić“ ostao bez letine sa približno 750 hektara čime je u pitanje dovedena egzistencija 150 porodica. U soapštenju se poručuje da niko ne spori da se naknada za korišćenje državnog zemljišta treba naplatiti, ali i pita zašto to nije urađeno i u drugim slučajevima.

„Odgovor je jednostavan: zato što Sombor ima bahatu i korumpiranu vlast“, dodaje se.

Nova stranka je navela da je AD „Graničar“ iz Gakova uzurpator preko tri hiljade hektara državnog zemljišta, a do te zemlje su došli blagonaklonošću vlasti i uz asistenciju policije koja je uhapsila šestoricu poljoprivrednika koji su branili državnu zemlju.

„Za korišćenje zemljišta nisu platili ni dinar, ali ovde nije primenjen Lex Šantić, jer je ovu zemlju pod maskom ‘Graničara’ u suštini obrađivao tajkun blizak Srpskoj naprednoj stranci“, ocenjuje se u saopštenju Nove.

Ta stranke je pitala somborske vlastodršce zašto svoju odluku nisu sproveli i u slučaju AD „Graničar“.

„Jer ako ju je negde trebalo sprovesti, to je onda u ovom slučaju uzurpacije preko 3.000 hektara“, navodi se u saopštenju.

Ujedno, Nova je upozorila vlasti u Somboru da ovaj očigledni kriminal ne pokušavaju opravdati pričom o stečaju u „Graničaru“, jer letine nije bilo u trenutku otvaranja stečaja i kao takva nije mogla ući u stečajnu masu.

„Podnošenje krivičnih prijava ćemo ostaviti za kasnije, kada počnu funkcionisati vladavina prava i pravna država, a SNS kartel neka se ne zavarava da je to vreme daleko“, poručila je Nova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga