Nova stranka optužuje novosadska JKP za nameštanje tendera

JKP Vodovod i kanalizacija demantovalo optužbe

13. jula 2015

Nova stranka optužila je danas tri novosadska javna komunalna preduzeća (JKP) da za “nameštanje” javnih nabavki godišnje izdvajaju ukupno oko 40.000 evra

“Iako je interes naručioca da na tenderu stimuliše konkurenciju, prikupi što više validnih ponuda i na taj način ostvari što veće uštede, naša javna preduzeća upravo sve čine da se to ne desi pa tako JKP Vodovod i kanalizacija dve trećine svih ugovora zaključuje sa samo jednom podnesenom ponudom”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je rukovodstvo JKP Vodovod i kanalizacija ove godine, kao i u prethodne dve godine, angažovalo firmu Tender konsalting grup (Tender Consulting Group) za „konsultantske usluge iz oblasti javnih nabavki“, čija je ponuda takođe bila jedina, i za to platilo 13 hiljada evra.

“Da se radi o dobro organizovanom i udruženom poduhvatu svedoči proverljiv podatak da su JKP Čistoća i JKP Novosadska toplana takođe u poslednje tri godine angažovali pomenutu firmu kao jedinog ponuđača, i za usluge savetovanja svake godine platile približno iste iznose”, piše u saopštenju.

Novosadski odbor Nove stranke ocenio je da se na taj način pokazuje sva “neodgovornost, bahatost i nebriga” vlasti za interese Novosađana.

JKP: Ne nameštamo javne nabavke

Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija odbacilo je danas optužbe Nove stranke da se bavi nameštanjem javnih nabavki i pozvalo predstavnike te stranke da dođu u preduzeće i uvere se da je sve rađeno po zakonu.

JKP Vodovod i kanalizacija je u saopštenju za javnost navelo da je svaki tender sproveden po propisima i da preduzeće u tim procesima nije oštećeno “ni za jedan jedini dinar”.

JKP je optužilo Novu stranku da plasira neistine, s ciljem da sakupi jeftine političke poene.

“Takođe, potpuno je besmisleno kritikovati bilo koje preduzeće, pa tako i JKP Vodovod i kanalizacija, za angažovanje kompanije Tender konsalting grup, jer je reč o jednoj od najuglednijih firmi za konsalting u ovoj oblasti u Srbiji, u kojoj sede stručnjaci koji su pisali Zakon o javnim nabavkama i čije angažovanje bukvalno garantuje da su svi tenderi urađeni u skladu sa propisima”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga