- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nova stranka: Lokalne skupštine postale kao buvlje pijace

Nova stranka zatražila je danas od Vlade Srbije da pokrene procedure izmene Zakona o lokalnim izborima, kako bi se na lokalnom nivou ostvario model personalizovanog političkog sistema i kako bi se sprečila stalna “preletanja” odbornika iz stranke u stranku, koja su, kako se ocenjuje, posledica kriminalnih i koruptivnih aktivnosti.

“Vlast će to uraditi ako želi osnovnu društvenu reformu, odnosno da građane u lokalnim samoupravama predstavljaju kvalitetni kadrovi koji imaju njihovo poverenje. U protivnom, smatramo da je smislenije i jeftinije ukinuti lokalne izbore i sve lokalne vlasti ‘upodobiti’ sa vlasti na republičkom nivou, jer bi se tako ukinule buvlje pijace koje sada egzistiraju u lokalnim skupštinama”, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da lokalne samouprave danas vode “partijski poslušnici, poltroni, nestručni ljudi bez integriteta i morala”.

“Temelje sistema negativne selekcije u partiji pa i u državi je postavio Boris Tadić, a vlast SNS-a i Aleksandra Vučića je dovela do savršenstva”, piše u saopštenju.

Novosadski odbor Nove stranke podsetio je da su građani glavnog grada Vojvodine na lokalnim izborima u maju 2012. godine poverenje dali sasvim drugim strankama nego što je danas situacija u Skupštini grada.

Nova stranka je podsetila da je na tim izborima Demokratska stranka (DS) dobila 18 odborničkih mandata, Srpska napredna stranka (SNS) i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) po 15, Socijalistička partija Srbije (SPS) sedam, Romska demokratska stranka šest i Dveri i Srpska radikalna stranka (SRS) po pet.

Danas u Skupštini grada SNS ima 23 odbornika, LSV 12, DS devet, Pokret Dinara-Drina-Dunav devet, Treća Srbija šest, SRS pet, SPS tri i nezavisna odbornička grupa sedam.

“Sigurni smo da u ovakvoj Skupštini grada niko ne može da prepozna izbornu volju Novosađana. Još je drastičniji primer opštine Irig , gde SNS na izborima nije osvojio ni jedan mandate, a sada ima vlast i devet odbornika. Odgovorno tvrdimo da je svaki prelazak odbornika u drugi tabor posledica kriminalne i koruptivne aktivnosti”, navodi se u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da to zna svaki građanin, ali ne i institucije koje to treba da ispitaju i sankcionišu, jer se borba protiv kriminala i korupcije ne odnosi na pripadnike stranaka koje su na vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!