Nova regionalna katalonska vlada položila zakletvu

"Ova vlada prihvata zadatak da nastavi dalje sa mandatom, da formira nezavisnu državu"

02. juna 2018

Nova vlada Katalonije položila je danas zakletvu u Barseloni čime je automatski prekinuta uprava španskih vlasti nad tom oblasti uvedena pre sedam meseci, posle neuspelog pokušaja odvajanja.

Separatistički predsednik vlade Kim Tora, član tvrde struje svog pokreta i blizak svrgnutom predsedniku Katalonije Karlesu Pućdemonu, bio je okružen na ceremoniji sa 13 savetnika pozvanih da formiraju njegovu vladu.

Tora je rekao posle polaganja zakletve da će nastaviti da se zalaže za odvajanje te oblasti od Španije.

„Ova vlada prihvata zadatak da nastavi dalje sa mandatom, da formira nezavisnu državu“, rekao je on.

On je takodje ponovio predlog da počne pregovore s novim španskim premijerom socijalistom Pedrom Sančesom, koji je položio zakletvu ranije danas i obećao da će se sastati s Torom.

„Pedro Sančes, hajde da razgovaramo, da preuzmemo rizike, i ti i ja. Sednimo za sto da razgovaramo, vlada s vladom“, rekao je danas Tora.

Madrid je prošlog oktobra smenio tadašnju katalonsku vladu i preuzeo kontrolu nad regionom posle ilegalnog i neuspelog proglašenja nezavisnosti u katalonskom parlamentu u oktobru. Senat je dao centralnim vlastima Španije specijalna ovlašćenja s tim da će regionu biti vraćen visok stepen autonomije koji je uživao kada formira vladu posle novih izbora.

Separatisti u Kataloniji pobedili su na izborima u decembru i izabrali su takodje žustrog separatistu Kima Toru za šefa regionalne vlade.

Članovi bivše katalonske vlade su optuženi izmedju ostalog za pobunu. Nekoliko njih je u zatvoru a neki su pobegli iz zemlje i žive u izgnanstvu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga