Nova predsednička palata za Erdogana koštaće 615 miliona dolara

Veći od Bele kuće u Vašingtonu, Kremlja u Moskvi i Bakingemske palate u Londonu, Aksaraj je, iako nezavršen, otvoren prošle nedelje

04. nov 2014

Nova predsednička palata koju je otvorio predsednik Redžep Tajip Erdogan, ukupno će koštati 491 milion evra, izjavio je ministar finansija Turske Mehmet Šimšek.

Tokom debate o budžetu, šimšek je na pitanje poslanika o ceni nove palate rekao da je do sada utrošeno 964 miliona turskih lira i da je još 300 miliona za to namenjeno budžetom za 2015. godinu, što je ukupno 1,37 milijardi lira (491 milion evra).

Turska štampa je navodila da će 280 miliona evra koštati sporni skupi kompleks nazvan Aksaraj (na turskom Bela palata) koji je zamenio skromniju zgradu Predsedništva Turske, u Ankari.

Veći od Bele kuće u Vašingtonu, Kremlja u Moskvi i Bakingemske palate u Londonu, Aksaraj je, iako nezavršen, otvoren prošle nedelje.

Ta grupa zgrada u „neo-seldžukidskom stilu“ – po uzoru na građevine iz 11-13. veka, prostire se na 200.000 kvadratnih metra u predgrađu glavnog grada, na placu koji je kupio osnivač Turske Mustafa Kemal Ataturk.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga