- Autonomija - https://www.autonomija.info -

„Nova“ politika starog Selimira

Nakon što su ljubitelji pravoslavne džamahirije okupirali Kulturni centar Novog Sada, bilo je samo pitanje dana kada će ovdašnji „proslavljeni“ književnik, čovek za sva vremena Selimir Radulović, otpočeti misiju skrnavljenja Sterijinog pozorja.

I desilo se. Za sredu u podne zakazani su Pozorijanski susreti „Kod Sterije u podne“, sa ingenioznim naslovom „Njegoš u podne“. Predavanje će održati, a ko bi drugi do – Milo Lompar. I to pod nazivom „Njegoševa ljubavna mistika“, a nakon toga sledi „božićni i novogodišnji koktel“. Doduše, Božić po novom kalendaru u to vreme već će biti obeležen, ali koga je još briga za taj „katolički svetac“.

„Ima li ova smotra smisla, ukoliko svake godine ne osvetljava srpsku dramu“, reče Radulović, stupajući na dužnost ve-dea direktora. I zaboravljajući, naravno, da je Sterijino pozorje svoju slavu steklo kao JUGOSLOVENSKI pozorišni festival. A Radulović je „slavu“ stekao pre svega kao „politički suncokret“.

Selimir Radulović je objavio šest pesničkih knjiga i pet antologija. Od 1990. do 1992. bio je sekretar Pokrajinskog fonda kulture, a od 1992. do 1997. direktor Kulturnog centra Novog Sada. Predsednik Društva književnika Vojvodine bio je od 1997. do 2000. Nije poznato da je ikada napisao ijednu dramu.

Da li se uopšte neko u Novom Sadu stidi zbog svega što se skrnavi u „glavnom gradu Vojvodine“. Ili smo naprosto postali i nešto gore od palanke?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!