Nova „Nova misao“ posvećena Miri Banjac

Novi, 21. broj časopisa 'Nova misao' za savremenu kulturu Vojvodine posvećen je glumici Miri Banjac, njenom životu i šest decenija dugoj karijeri

11. jul 2013

Novi, 21. broj časopisa ‘Nova misao’ za savremenu kulturu Vojvodine posvećen je glumici Miri Banjac, njenom životu i šest decenija dugoj karijeri.

“Materijalne stvari me nikad nisu okupirale, lepo je ako mogu da ih imam, ali ako ih nemam, nije važno, može se i bez njih”, istakla je za “Novu misao” proslavljena glumica, koja je nedavno sa Mirom Stupicom potvorila i 42. Filmski festival u Sopotu, a tom prilikom je poručila da je kultura osnova društva.

Novi broj časopisa “Nova misao”, posvećen i razbijanju predrasuda, sadrži i osvrt na nedavni Prosafest u Novom Sadu, kao i na Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) koje su potvrdile da klasična muzika zastarela.

“Nova misao” sadrži i intervju sa režiserom Tomijem Janežićem povodom predstave “Galeb”.

Na stranicama 21. broja “Nove misli” mogu se naći i tekstovi o Emeriku Feješu i njegovim pejzažima, istoriji filma, načinu na koji savremeni umetnici upotrebljavaju fotografiju i kako kreativna ekonomija kombinuje muziku, vizuelnu umetnost, književnost, film i arhitekturu da bi napredovala.

Novi naslovi domaće književnosti, poput “Bonavie”, “Cerebruma”, “Zoje” i drugih, pretočeni su u priče na posledenjim stranicama časopisa.

Prvi broj časopisa “Nova misao” izašao je u avgustu 2009. godine, uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Časopis “Nova misao” nastao je kao izraz napora da se zaokruži jedan kulturni prostor i na njemu ocrta mapa njegovih kreativnih energija. Taj prostor pokretači nazvaju savremenim stvaralaštvom Vojvodine kao regije koja se čini protkana mnogim malo vidljivim ili nevidljivim kulturnim kretanjima čija je vrednost obrnuto srazmerna njihovoj trenutnoj vidljivosti.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga