Nova njemačka partija objavila rat euru

Politička pobuna protiv eura se proširila i na Njemačku koja plaća najveće doprinose Europskoj uniji i bori se za jedinstvenu valutu

16. mar 2013

Njemačka ima novu euroskeptičnu partiju koja poziva na raspad eurozone i povratak nacionalnim valutama. Ova partija pod nazivom Alternativa za Njemačku koju su osnovali ugledni njemački ekonomisti i akademici će se suprotstaviti konzervativnoj Kršćanskoj demokratskoj uniji Angele Merkel na nacionalnim izborima ove jeseni.

Politička pobuna protiv eura se proširila i na Njemačku koja plaća najveće doprinose Europskoj uniji i bori se za jedinstvenu valutu.

Alternativa za Njemačku je dokaz za to. Nova stranka koju su ove sedmice osnovali ugledni ekonomisti i akademici poziva na ukidanje eura i povatak nacionalnim valutama ili stvaranje manjih unija s jedinstvenom valutom. Jedan od prijedloga je da Njemačka uđe u uniju sa nekim od najzdravijih europskih ekonomija kao što su Austrija, Finska i Holandija.

Pokret koji će sredinom aprila i službeno postati politička partija smatra da nijedna zemlja nije dužna da otplaćuje dugove drugih zemalja i zahtijeva da mehanizam spašavanja Europskog fonda stabilnosti bude ukinut.

Glasnogovornik Frauke Petry kaže da Alternativa za Njemačku želi Europu, ali ne i euro:

Euro u svom trenutnom obliku škodi Europi. Zbog razlika u konkurentnosti pojedinih zemalja, naprimjer Grčke i Portugala, slabiji narodi su bili prisiljeni uvesti vrlo oštre socijalne mjere koje su dovele do visoke nezaposlenost mladih. Svaka zemlja bi trebala imati pravo da napusti euro„, navodi Petry.

Umor od eura nije nova stvar čak ni u Njemačkoj. Njemci, nekada nepokolebljivi euro entuzijasti, su sve više frustrirani troškovima koji su potrebni da se spasi zajednička valuta. Nedavno sprovedena anketa televizije ZDF je pokazala da gotovo pola Njemaca vjeruje da bi njihovoj državi bilo bolje bez eura.

Kako se navodi u anketi magazina Focus, oko 25 posto njemačkih glasača bi glasalo za stranku koja se zalaže za izlazak Njemačke iz eurozone. Petry kaže da je Alternativa za Njemačku nastala zbog neuspjeha mainstream partija da riješe ovo pitanje:

Njemci ne izlaze na ulice jer je stanje na njemačkom tržištu rada jož uvijek relativno mirno. Njemci  ionako ne vole protestirati, oni su vrlo disciplinirani i strpljivi. Ali mi svakodnevno primamo poruke od ljudi koji nam govore kako je dobro što smo se konačno počeli baviti ovim pitanjem koje je postalo politički tabu.  Imamo osjećaj da smo pogodili živac populacije„, navodi Petry.

Popis ličnosti koje su se pridružile pokretu možda najbolje opisuje sve veće razočarenje Njemaca eurom. Mnogi od njih su nekada bili članovi ili pristaše Krčćanske demokratske unije (KDU) kancelarke Angele Merkel i napustili su partiju kao znak protesta zbog načina na koji je KDU pristupila rješavanju krize eurozone.

Osnivač Alternative za Njemačku Bernd Lucke je profesor makroekonomije i bivši savjetnik Svjetske banke koji je napustio KDU 2011.godine nakon 33 godine članstva.

Njihov najvažniji pristalica Hans-Olaf Henkel, bivši predsjednik Federacije njemačkih industrijalaca, je bivši eurofil koji je sada najžešći protivnik zajedničke valute. On i pet drugih istaknutih njemačkih euroskeptika su se bezuspješno borili protiv paketa za spašavanje Grčke na njemačkom Ustavnom sudu prošle godine.

Nacionalističke konotacije

Anti europska retorika uglavnom dolazi od desničarskih populističkih stranaka. Alternativa za Njemačku se čini drugačijom.

Iako je vjerovatno da će pokupiti glasove desničarskih partija, oni sebe predstavljaju kao građansku inicijativu koja je pokrenuta zbog nezadovoljstva državnom fiskalnom politikom  i nedostatka javnih rasprava o tom pitanju.

Činjenica da su mnoge njene pristalice iskusni ekonomisti joj daje kredibilitet.
Međutim, nova partija ima i kritičare.

Vodeći ekonomista Rudolf Hickel koji je nekada vodio Institut za rad i ekonomiju pri Univerzitetu u Bremenu kaže da pozivi da se ukine euro nisu od pomoći i da su čak i opasni. Unatoč njihovom navodnom cilju da političke procese učine više demokratskim, Hickel kaže da njihov politički program ima jake nacionalističke konotacije.

Poznajem autore. Oni se pretvaraju da se duboko zalažu za Europu, ali njihova partija u suštini koristi nacionalistički diskurs ima nacionalističke osobine. Ono što me najviše razljutilo je to što se prisjećaju zlatnih dana njemačke marke i – iskoristiti ću kontroverzni pojam – imperijalizma njemačke marke. Ovo je renacionalizacijska, anti europska politika koja gleda unatrag umjesto naprijed„, tvrdi Hickel.

Hickel kaže da Alternativa za Njemačku „nema šanse“ na općim izborima u septembru.

Nove partije očito imaju problem da ostave trag na njemačkoj političkoj sceni.
Partija pirata koja se bavi slobodom interneta  vjerovatno neće ući u Bundestag i uprkos njihovoj iznenađujućoj pobjedi prije dvije godine kada su osvojili mjesta u četiri regionalna parlamenta.

Još jedan euroskeptični pokret pod nazivom Slobodni glasači je 2008. godine osvojio mjesta u bavarskom parlamentu s obećanjima da će uravnotežiti budžet i poboljšati obrazovanje. Ali izvan Bavarije imaju marginalan utjecaj.

Alternativa za Njemačku se nada da će skupiti dovoljan broj potpisa kako bi se kandidovali na izborima ove jeseni.

Ali možda neće morati preći prag od pet posto glasova za mjesta u Bundestagu kako bi uzdrmali Merkelinu vodeću koaliciju.

Iako još uvijek popularna, KDU je pretrpjela poražavajuće poraze u ključnim njemačkim državama što je posljedica otpora na  zahtjeve partije da se održi fiskalna disciplina u eurozoni.

Slobodni demokrati (FDP), Merkelin juniorski poslovni koalicijski partner, su prema anketama pali na svega četiri posto glasova, sa gotovo 15 posto glasova na posljednjim izborima za Bundestag.

(Slobodna Evropa)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga