Nova masovna grobnica u BiH

U Rogatici na deponiji smeća pronađeno više posmrtnih ostataka. Na teritoriji ove opštine do sada otkrivene 22 masovne grobnice

21. nov 2013

Na lokalitetu Krive Strane, na putu Sjemeč-Rogatica, na području općine Rogatica pronađena je masovna grobnica.

„Masovna grobnica nalazi se na deponiji smeća, a na površini terena nalazi se više posmrtnih ostataka. Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH pretpostavlja se da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području Rogatice“, kazala je Feni glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Iz Instituta za nestale osobe BiH upućen je zahtjev Tužilaštvu BiH kako bi se mogao zakazati datum ekshumacije.

Čengić navodi da su na području Rogatice do sada ekshumacije izvršene na 182 lokaliteta. Pronađene su 22 masovne grobnice.

„Najveća grobnica koja je pronađena na području Rogatice je Slap iz koje je ekshumirano 130 žrtava, zatim masovna grobnica Duljevac iz koje su ekshumirane 24 žrtve, masovna grobnica Seljani-Dizdareve njive u kojoj su pronađene 22 žrtve i masovna grobnica Ivan Polje 22 žrtve“, kazala je Čengić.

Po njenim riječima, na području Rogatice pronađene su 22 masovne grobnice, 13 zajedničkih i 146 pojedinačnih grobnica iz kojih je ekshumirano 456 žrtava. Do sada su identificirane 384 žrtve.

(Klix)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga