Nova masovna grobnica na tlu Srbije

Masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih Albanaca stradalih tokom 1998-1999 pronađena je u blizini Raške

11. maja 2010

Masovna grobnica sa ostacima tela oko 250 kosovskih Albanaca stradalih tokom 1998-1999 pronađena je u blizini Raške, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević
„Srpsko tužilaštvo za ratne zločine i predstavnici Euleksa su zajednički otkrili masovnu grobnicu u kojoj se nalaze ostaci tela, najverovatnije, oko 250 Albanaca“ sa Kosova, izjavio je Frans presu Vukčević.
Grobnica je otkrivena kod jednog ribnjaka nedaleko od Raške, desetak kilometara od Kosova, rekao je Vukčević.
On je najavio da bi operacija ekshumacije tela stradalih trebalo uskoro da počne. Procene o broju žrtava u toj grobnici su sačinjene na osnovu svedočenja i analize snimaka iz vazduha.
„To je još jedan dokaz da Srbija ne želi da izbegne mračne strane svoje prošlosti i da je spremna da izvede pred lice pravde sve one koji su počinili zločine“ nezavisno od njihove nacionalnosti ili funkcije, rekao je Vukčević.
Zamenik kosovskog premijera Ram Manaj ocenio je da otkriće masovne grobnice u blizini Raške pokazuje spremnost Srbije da se otkrije istina o nestalim Albancima.
„Otkriće masovne grobnice izgleda da pokazuje spremnost Srbije da se rasvetli istina o nestalim. Pitanje nestalih može biti adresirano na Srbiju i istina o tome može biti otkrivena zahvaljujući Srbiji zato što su srpske snage organizvale sve što se dogodilo (prebacivanje posmrtnih ostataka)“, kazao je Manaj.
„To znači da je realno očekivati da istina o nestalima sa Kosova, koji su razbacani po celoj Srbiji, dođe upravo iz Srbije, kazao je Manaj iz čije porodice je takođe nestalo nekoliko članova. Prema njegovim rečima, kosovska strana imala je informacije da je tamo zakopano od 250 do 400 ljudi.
„Jedno zvanično iskopavanje urađeno je na toj lokaciji juna 2007. godine, ali je kopano na pogrešnom mestu“, rekao je Manaj.
Manaj je podsetio da kosovska strana ima saznanja i o novoj masovnoj grobnici kod Medveđe, ali da je isljučivo stvar Srbije da ih istražuje i otkriva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga