Nova kreditna linija za kupovinu poljoprivrednog zemljišta

Poljoprivrednici će od naredne nedelje moći da konkurišu za zajam od 5.000 do 100.000 evra namenjen kupovini oranica

14. juna 2013

Garancijski fond Vojvodine pokrenuo je novu kreditnu liniju za kupovinu poljoprivrednog zemljišta za zemljoradnike koji imaju u vlasništvu manje od 50 hektara oranica.

Kako je saopšteno na današnjem predstavljanju programa u Vladi Vojvodine, poljoprivrednici će od naredne nedelje moći da konkurišu za zajam od 5.000 do 100.000 evra namenjen kupovini oranica.

Konkursi se realizuju u saradnji sa Komercijalnom, AIK bankom, Bankom Inteza i Kredi agrikol bankom, s kojima je Grancijski fond danas potpisao ugovore.

Pravo učešća na konkursu imaju nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji imaju prebivalište u Vojvodini, manje od 70 godina života na dan otplate poslednje rate i manje od 50 hektara zemljišta u svom vlasništvu.

Izdavanjem garancije Granacijskog fonda, banke kreditori odobravaju im kredit sa nižom kamatom od tržišne, odnosno po fiksnoj stopi od 7,95 odsto ili varijabilnom od 6,75 odsto.

„Uslovi za dobijanje kredita nisu unificirani, kreiraće ih same banke, a prvi korak koji bi trebalo da načine zainteresovani poljoprivrednici je da se obrate filijalama banaka kreditora“, rekao je direktor Garancijskog fonda Vojvodine Goran Vasić i dodao da garantni potencijal po ovoj konkursnoj liniji iznosi 200 miliona dinara.

On je rekao da je cilj Vlade Vojvodine da podstakne manja poljoprivredna domaćinstva na kupovinu novih oranica kako bi povećali obim proizvodnje, intezivirali proizvodnju i podigli nivo konkurentnosti.

Prema ovogodišnjem popisu poljoprivrede prosečno poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji ima manje od pet hektara zemljišta, a u Vojvodini oko osam hektra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga