Nova kampanja podrške osnivanju REKOM-a

"Poimenični popis svih žrtava u ratovima na području nekadašnje SFRJ prioritet regionalne saradnje u odnosu na prošlost i izgradnju zajedničke kulture sećanja"

05. maj 2017

Kampanja prikupljanja potpisa podrške osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava na teritoriji SFRJ od 1991. do 2001. godine, biće održana u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije, najavljeno je iz REKOM-a.

Potpisi će se prikupljati i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, a peticiju je moguće potpisati i onlajn.

Kampanja treba da pošalje poruku premijerima Zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije koji učestvuju u Berlinskom procesu, da se od njih očekuje da prihvate odgovornost i potpišu sporazum kojim se obavezuju da će osnovati REKOM.

Pred samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u julu u Trstu, od njih će biti zatraženo da omoguće ostvarivanje svih potrebnih koraka ka uspostavljanju regionalne komisije.

U saopštenju se navodi da će u kampanji za osnivanje REKOM-a učestvovati veliki broj volontera iz Beograda, Niša, Zrenjanjina, Novog Sada, Subotice i Novog Pazara, sa zajedničkim ciljem da prikupe što veći broj potpisa građana koji podržavaju osnivanje regionalne komisije.

Do sada je prikupljeno blizu 600.000 potpisa građana sa prostora bivše Jugoslavije koji su podržali inicijativu za osnivanje REKOM-a“, dodaje se.

Do sada je Koalicija za REKOM dokumentovala 23.000 žrtava u vezi sa ratom i 600 logora i drugih mesta zatočenja, od ukupno 130.000 ratnih žrtava i oko 1.700 logora i drugih mesta zatočenja.

„Sakupljeni podaci snažno podupiru stav Koalicije da je poimenični popis svih žrtava u ratovima na području nekadašnje SFRJ prioritet regionalne saradnje u odnosu na prošlost i izgradnju zajedničke kulture sećanja, ali da je to posao koji moraju da preuzmu i završe države u regionu“, poručuje REKOM.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga