- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nova japanska vlada će pokrenuti sigurne reaktore

Novi japanski ministar industrije Toshmitsu Motegi rekao je da će vlada pokrenuti atomske reaktore koje je neovisno povjerenstvo za nuklearnu regulaciju ocijenilo sigurnima, sukladno stajalištu premijera Shinza Abea.

Motegi je također obećao da će maksimalno biti korištene obnovljive energije kao i maksimalne uštede prirodnih izvora. Reaktori će biti pokrenuti kada neovisne instance regulacije na temelju znanstvenih saznanja utvrde sigurnosno stanje, objasnio je ministar nove vlade desnog centra.

U vezi nastavka gradnje reaktora, odluka će biti donesena na temelju studija o sigurnosti.

Prethodna vlada lijevog centra koju je vodio Yoshihiko Noda je obznanila namjeru da ukine upotrebu nuklearne energije tijekom 2030.-ih godina, što nije u planu ove vlade.

Prije objave tog stajališta Noda je dozvolio pokretanje dvaju nuklearnih reaktora, jedinih reaktora u Japanu koji su trenutačno aktivni. Od ukupno 50 reaktora u Japanu, 48 je trenutno zaustavljeno zbog dodatnih sigurnosnih ispitivanja.

Liberalno-demokratska stranka LDP Shinza Abea drži da si iz gospodarskih razloga Japan ne može dozvoliti uskraćivanje nuklearne energije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!