Nova Grundfos fabrika u Inđiji

Najveći deo proizvodnje u Srbiji biće namenjen izvozu u susedne zemlje, Evropsku uniju i Rusiju, pa je realno očekivati bolji spoljnotrgovinski bilans

27. maja 2013

Jedan od vodećih svetskih proizvođača industrijskih pumpi, danska kompanija Grundfos, završila je izgradnju fabrike u Industrijskoj zoni Inđija, u koju je do sada uloženo 50 miliona evra.

Fabrika se prostire na površini od 15 hektara i nalazi se u blizini auto puta E-75.

Izgradnja fabrike veličine 25.000 kvadratnih metara započela je u februaru 2012, a u decembru su završene administrativna zgrada i proizvodna hala i svi zaposleni su prešli u Inđiju iz iznajmljene hale u Novoj Pazovi.

Generalni direktor Grundfos Srbija Jim Toft Nilsen (Nielsen) rekao je da u novoj hali trenutno radi preko 100 zaposlenih, a u planu je da do kraja 2014. godine bude uposleno 350 ljudi.

„Do tada ćemo videti kako se stvari razvijaju, ali imamo planove i prostor da izgradimo još dve fabrike veličine poput ove koju smo završili. Vrednost prve faze u Srbiji je 50 miliona evra“, rekao je Nilsen agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, razlog za investiranje u ovaj region povezan je sa globalnom strategijom Grundfos Grupe.

„Prethodno smo već započeli veliku proizvodnju u Mađarskoj, u kojoj imamo više od 2.000 zaposlenih, i bilo je važno da nastavimo da rastemo u regionu, između ostalog i kako bismo se približili klijentima na istoku i jugu“, kazao je Nilsen.

Urađena je studija izvodljivosti, izabrana je Srbija kao nova lokacija za proizvodni pogon i u septembru 2009. Grunfos je sa Opštinom Inđija potpisao ugovor o zakupu 15 hektara zemljišta na period od 99 godina.

„Danas smo izuzetno zadovoljni počecima poslovanja u Srbiji i čak smo ispred poslovnog plana koji smo sebi postavili. Naročito smo zadovoljni pruženim uslovima i saradnjom koju smo imali sa Opštinom Inđija, agencijom SIEPA i VIP Fondom“, kazao je Nilsen.

Direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov rekao je da Grundfos ima velike planove za Srbiju i da će u prvoj fazi nastaviti da proizvodi svoj najpopularniji i najprodavaniji proizvod – malu cirkulatornu pumpu za grejanje i cirkulaciju vode.

„U budućnosti planiraju da proizvode i pumpe za otpadne vode i narednih nekoliko godina će pratiti privredu i nastaviti sa ulaganjima u skladu sa razvojem, kako regionalnog, tako i globalnog tržišta“, kazao je Stojkov agenciji Beta.

Ocenio je da je značaj dolaska Grundfosa višestruk, najviše zbog toga što će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen izvozu u susedne zemlje, Evropsku uniju i Rusiju, pa je realno očekivati bolji spoljno-trgovinski bilans.

„Pored činjenice da će biti zaposleno 350 ljudi, sa potencijalom da kompanija nastavi da ulaže i zapošljava ljude, važno je i to što će biti angažovani domaći dobavljači, što će domaći klijenti dobiti kvalitetan proizvod, a od velikog značaja je i transfer novih tehnologija, znanja i veština“, kazao je Stojkov.

Dodao je da je zbog dolaska ovako renomirane kompanije realno očekivati da to proizvede pozitivan signal i drugim stranim investitorima da je naš region dobra lokacija za investiranje.

„Iskreno se nadamo da će to biti i kompanije sa severa Evrope, jer upravo u tim zemljama postoji veliko interesovanje za ’zelenu ekonomiju’, koji se VIP Fond trudi na neki način da etablira u Vojvodini“, kazao je Stojkov.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga