„Nova festival” u Pančevu

Prvo izdanje ove trodnevne manifestacije biće posvećeno prvenstveno domaćoj i svetskoj avangardnoj muzici

06. okt 2015

U Pančevu će od 8. do 10. oktobra biti održan prvi „Nova festival” – festival nove i avangardne umetnosti. Prvo izdanje ove trodnevne manifestacije biće posvećeno prvenstveno domaćoj i svetskoj avangardnoj muzici.

„Nova festival” će biti otvoren 8. oktobra, u 20 sati, u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića, a program će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu. Organizator je Udruženje za promociju kulture i umetnosti „KomunikArt” iz Pančeva, a ulaz je slobodan.

Ideja muzičkog programa „Nova festivala” jeste predstavljanje savremenih izvođačkih praksi, orijentisanih ka eksperimentalnom pristupu i ukrštanju različitih žanrova umetničke i popularne muzike, i kreiranje nove ponude muzičkih sadržaja, rekla je za Radio Pančevo Monika Husar Tokin, operativna direktorka festivala. Ona je istakla da se ukazala potreba za ovakvim festivalom, s obzirom na to da postoji interesovanje publike za avangardne programe.

– Budući da je reč o specifičnom festivalu, koji promoviše novi i avangardni umetnički izraz, prostor za takav festival se nametnuo sam po sebi, imajući u vidu programe i manifestacije koje već organizuju ustanove kulture u Pančevu, a i Beogradu. Potreba za ovakvim festivalom postoji, jer imamo i razvijenu umetničku scenu i publiku koja prati avangardne događaje – izjavila je Husar Tokin.

Festival će početi 8. oktobra, u 20 sati, u Galeriji Milorada – Bate Mihailovića, izložbom „Dvadeset lakih komada – izbor iz italijanskih stripova inspirisanih muzikom”, koju je priredio Andrea Placi.

– Andrea Placi je kolumnista, urednik i prevodilac strip izdanja, kao i autor brojnih izložbi stripa, a na italijanskoj i internacionalnoj sceni aktivan je od 1977. godine. Izložba u Pančevu predstavlja izbor koji dočarava period od najstarijih do najnovijih stripova u Italiji – objasnila je Husar Tokin.

Nakon otvaranja izložbe, od 21 sat, biće upriličen muzičko-vizuelni performans dua „A. Klang” iz Pančeva, koji čine Sava Marinković – električna gitara i efekti, i Nikola Marinković – elektronika, najavila je Monika Husar Tokin.

Program druge večeri „Nova festivala” će biti održan u dvorani „Apolo”, od 20 sati.

– Koncert će od 20 sati prirediti „Eugene Chadbourne & Schroeder Duo”. Judžin Čedborn je američki kantautor, gitarista, bendžoista, improvizator, jedan je od najživopisnijih karaktera američke andergraund muzičke scene i umetnik kultnog statusa. Od 22 sata sledi nastup elektroakustičnog dua „12z” iz Mađarske – dodala je Husar Tokin.

Treće večeri, 10. oktobra, na sceni Kulturnog centra Pančeva, od 20 sati, glumica Ana Sofrenović izvešće solo performans „The Landscape of Voice”. Veče je zamišljeno kao scensko istraživanje granica između akustičnog prostora i onog modifikovanog tehnologijom, gde se umetnica prvi put predstavlja u solo muzičkom izdanju. Nakon Ane Sofrenović, od 22 sata će biti održan koncert Bratko Bibič & „The Madleys Trio” iz Slovenije. Bratko Bibič je harmonikaš, koji je punih 40 godina aktivan kako na world music sceni, tako i na polju novih i kreativnih muzičkih strujanja mimo žanrovskih okvira. Bratko Bibič će u okviru „Nova festivala” gostovati i na tribini u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Festival je podržao Grad Pančevo, a ulaz na sve programe je slobodan.

(Radio Pančevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga