- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Nova FB emisija NDNV-a: Nacionalni saveti kao partijski poligoni

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) emitovaće sutra u podne svoju novu Fejsbuk emisiju pod nazivom “Nacionalni saveti kao partijski poligoni”; koja će biti posvećena politčikim zloupotrebama nacionalnih saveta nacionalnih manjina, najavio je danas NDNV.

Neposredan povod je smena direktorica Osnovne škole “Ljudovit Štur” u Kisaču, pored Novog Sada, koja je izvršena mimo volje zaposlenih, a uz saglasnost Nacionalnog saveta Slovaka.

U emisiji će govoriti smenjena direktorica škole Ana Vozar, novinar i član Nacionalnog saveta Rusina Jakim Vinaji i istraživačica sa Instituta za društvene nauke u Beogradu Ksenija Marković.

“Da li slučaj izbora direktorice osnovne škole u Kisaču predstavlja tipičan primer zloupotrebe Nacionalnog saveta? Koji je smisao manjinskih samouprava koje deluju na takav način, čije interese zastupaju, da li je time urušena ideja manjinske samouprave? Mogu li predstavnici manjinskih zajednica da ostvaruju svoja prava u okviru svojih saveta ili je svrha postojanja otvaranje mogućnosti za ‘etno-biznis’ uz blagoslov vladajućih nacionalista”, neke su od tema o kojima će se govoriti u emisiji.

Emisija se emituje na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, a projekat je podržala Trag fondacija, u okviru programa “Aktivne zajednice”.

NDNV je serijal emisija “NDNV Media Hub” pokrenuo početkom aprila, povodom privođenja naše koleginice Ane Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!