Nova farma i centar za otkup voća i povrća

Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato je i naše strateško opredeljenje da investiramo toliko sredstava u naše kompanije u Srbiji

23. juna 2010

Industrija ulja Dijamant iz Zrenjanina i Dijamant agrar otvorili su danas farmu za tov junadi „Planta“ u Futogu i otkupni centar za voće i povrće u Begeču, u koje je ukupno investirano oko 12 miliona evra.
Vlasnik hrvatske kompanije Agrokor Ivica Todorić, koja je većinski vlasnik uljare Dijamant, rekao je novinarima nakon otvaranja da je u zrenjaninskoj uljari ove godine ukupno investirano 50 miliona evra u nove tehnologije i skladišne prostore i najavio da će investicije biti nastavljene i do kraja godine.
Prema njegovim rečima, Agrokor je u srpskim kompanijama u kojima ima većinski paket akcija do sada uložio oko 450 miliona evra, a samo tokom prvih šest meseci ove godine oko 100 miliona evra.
„Mi godišnje u kompanijama u Srbiji ostvarujemo promet od 600 miliona evra, od čega je 40 miliona izvoz. Trenutno u Srbiji zapošljavamo oko 7.000 radnika, a naša težnja je da zaposlimo još ljudi, jer planiramo da uskoro otvorimo još dve farme i dva otkupna centra“, rekao je Todorić.
Farma junadi u Futogu je grinfild investicija, koja se prostire na 5,5 hektara zemlje.
Njenim otvaranjem omogućena je proizvodnja oko 2.000 grla godišnje, čije će meso biti namenjeno domaćem i stranom tržištu.
Proizvodni deo farme sastoji se od devet štala, silosa za smeštaj hrane i deponije za smeštaj stajskog đubriva, kapaciteta 5.000 tona.
Uzgoj stoke, kao i proizvodnja stočne hrane u proizvodnom centru „Planta“ u potpunosti su mehanizovani i ispunjavaju ISO i global G.A.P. standarde.
U farmi je trenutno zaposleno 160 radnika, ali će veliki broj njih biti angažovan i kroz razne vidove kooperacija.
Centar za otkup voća i povrća Agro fruktus (fructus) u Begeču ima 4.000 kvadratnih metara rashladnog prostora i u planu je da se u njemu dugoročno ugovara proizvodnja i otkup za celu Vojvodinu.
Prema najavi Ivice Todorića, u planu je da se u prvoj godini rada otkupi 25.000 tona voća i povrća u vrednosti većoj od dve milijarde dinara, koji će biti plasirani na domaće i inostrano tržište.
„Srbija ima veliku priliku za proizvodnju, izvoz i konkurentnost poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato je i naše strateško opredeljenje da investiramo toliko sredstava u naše kompanije u Srbiji“, rekao je Todorić.
Prema njegovim rečima, jedna od najvećih šansi Srbije je izvoz smrznutog voća i povrća, zbog čega je Agrokor od Frikoma stvorio jednu od najmodernijih fabrika te vrste u regionu, za koju se već sada interesuju mnoge multinacionalne kompanije.
Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da se strateški cilj pokrajinske vlade u potpunosti podudara sa planovima hrvatskog Agrokora, a to su nova zaposlenja i razvoj poljoprivrede.
Pajtić je rekao da će Pokrajina nastaviti da podržava razvoj poljoprivrede preko svojih razvojnih fondova, ali i podsticajnim
sredstvima od 1.300 evra za svako novootvoreno radno mesto u Vojvodini.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga