Nova emisija NDNV: Lažne vesti u službi kovida

Dezinformacije mogu imati ogromne posledice za pojedinca, ali i za društvo u celini

30. sep 2020

Nezavisno društvo novinara Vojvodine emitovaće u četvrtak, 01. oktobra, u 19.00 sati novu onlajn emisiju “Lažne vesti u službi kovida“ posvećenu poplavi dezinformacija u medijima u vreme pandemije virusa korona i mehanizmima za njihovo razotkrivanje.

Aktuelna pandemija pokazala je da u periodima velike krize dezinformacije mogu imati ogromne posledice za pojedinca, ali i za društvo u celini. Cilj ove emisije je da ukaže na tehnike i alate na osnovu kojih možemo da proverimo dezinformacije sa kojima se svakodnevno susrećemo, bilo da se radi o manipulativnom tekstu ili fotografiji.

O raskrinkavanju lažnih vesti govoriće novinar Milovan Nikolić iz redakcije Fake News Tragač Novosadske novinarske škole i novinarka Istinomera Tamara Tančić. Emisiju će voditi novinarka Svetlana Paramentić.

U emisiji će biti reči o najčešćim primerima dezinformacija u domaćim meidjima vezanim za aktuelnu epidemiju, te o posledicama takvog izveštavanja po javno zdravlje.

Takođe, neka od pitanja o kojima će se debatovati odnose se i na ulogu zvaničnika, odnosno predstavnika političkih i zdravstvenih vlasti u širenju dezinformacija, kao i na poverenje javnosti u institucije koje donose i sprovode mere protiv širenja epidemije, te poverenje građana u medije.

Emisije će biti emitovana na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, u okviru projekta „Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Novosadska novinarska škola uz podršku ambasade Velike Britanije u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Vizura i cenzura
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga