NOVA CRNJA: Dve smene gradonačelnika

Siromašna Nova Crnja bori se sa viškom politike, manjkom investicija i manjkom dece

18. dec 2013

Opština Nova Crnja, iako jedna od najsiromašnijih u Vojvodini, od poslednjih izbora doživljava najturbulentniji politički život. Nakon smene demokrate Pere Milankova, uhapšenog zbog sumnje da je proneverio opštinski novac, proteklog maja smenjen je i čovek koji ga je nasledio na mestu predsednika opštine, socijalista Mile Todorov. Opštinsko kormilo preuzela je „naprednjakinja“ Danica Stričević, ranije predsednica Skupštine opštine i nastavnica srpskog jezika, sklopivši tesnu većinu sa predstavnicima URS-a. Sada većinu u ovoj banatskoj opštini čini 13 od mogućih 25 odbornika. Socijalisti su sa svoja tri odbornika otišli u opoziciju, gde su se pridružili demokratama i odbornicima SVM. „Naprednjacima“ se priklonilo i sedam od ukupno 11 odbornika iz redova DS.

Na sednici održanoj 21. maja ove godine Stričevićeva je, nakon smene Todorova, rekla da je do kadrovskih promena došlo zato što lokalna administacija, na čelu sa Todorovim, nije dala očekivane rezulate. – Došlo je do gubljenja poverenja između SNS i SPS. Bilo je pitanje – mi ili oni, pa smo se opredelili za manju koaliciju, SNS- URS, da bismo pospešili rad lokalne samouprave i ozbiljnije prišli rešavanju nagomilanih problema – dodala je Stričevićeva.

Danica Stricevic

Najnovija gradonačelnica: Danica Stričević

Dragan Topić (URS) postao je predsednik Skupštine opštine, a Cvijan Milošević (SNS) zamenik predsednika opštine. Na vanrednoj sednici skupštine, održanoj 21. maja, izabrani su i članovi Opštinskog veća. Već u julu, vladajućoj koaliciji prišao je i član PUPS, a na narednim zasedanjima iz opštinske uprave smenjeni su svi socijalisti.

Bivši predsednik opštine Nova Crnja iz redova SPS Mile Todorov tvrdi da su „naprednjaci“ vlast u maju konstituisali sa grupom građana i delom odbornika Demokratske stranke koje su „kupili“ obećanjima i zaposlenjima. – Do promene vlasti je došlo jer je predsednik opštinskog odbora SNS smatrao da treba da preuzme ključnu ulogu u vođenju opštine. SPS je od mene tražio da održavam principe ravnopravnosti sa koalicionim partnerima, ali najveći problem je bio u tome što su ‘naprednjaci’ mislili da će učiniti nešto konkretno za ovih sedam meseci, ali nisu učinili ništa konkretno na razvoju opštine – kaže Todorov.

Prema njegovim rečima, jedina radna mesta u Novoj Crnji otvorena su u javnom sektoru pa je tako u „Javnom komunalnom preduzeću“ broj zaposlenih povećan sa 24 na čak 70 radnika, zbog čega je opštinska uprava bila prinuđena da poveća cene komunalija za 50 odsto. Prema podacima koje su nam dostavili iz opštine Nova Crnja, „Javno komunalno preduzeće“ sada ima 53 zaposlena. Što se opštinske uprave tiče, nova vlast je zatekla 36 zaposlenih i tom broju dodala još osam, pa ih sada ukupno ima 44. I pored toga opština ispunjava evropske standarde koji kažu da lokalna samouprava ne treba da ima više od tri zaposlena u administraciji na 1000 stanovnika.

Nova skupštinska većina održala je do danas pet sednica od kojih su neke, poput septembarske, bile zatvorene za javnost. Upravo na takav manir upravljanja opštinom u poslednje vreme žale se opozicioni odbornici koji vlast optužuju za rasipanje novca iz ionako siromašne opštinske kase. Ranko Brborić iz SPS i JS zamerio je vlasti zakazivanje sednice 15 sati uoči njenog početka, iako nije bilo razloga za hitnost. On tvrdi i da je sadržaj dnevnog reda formulisan da se prikrije stvarni značaj odluka koje se donose.

– Tačka o izmenama i dopunama odluke o budžetu našla se u sredini, a one koje su uslovljene njome, donete su pre nje! Na primer, većina u SO saglasila se sa radom poljočuvarske službe tri nedelje pošto je ona osnovana. Sredstva za rad poljočuvara prebačana su takođe ranije, a ta pozicija se našla tek u budžetu koji se razmatrao na sednici koja je, inače, bila zatvorena za javnost. Doneta je i odluka o regresiranju prevoza učenika i studenata koja lokalnom JKP omogućava da po sopstvenom nahođenju određuje visinu sredstava koje će potraživati od opštine – kaže Brborić.

Opozicija je nezadovoljna i odlukom o davanju građevinskog zemljišta u vlasništvo potencijalnom investitoru bez naknade, kao i činjenicom da je lokacija industrijske zone u suprotnosti sa urbanističkim planom susedne Srpske Crnje. Lokalna samouprava Nove Crnje inače odlučila je da mađarskoj kompaniji „Plastika simon“, sa sedištem u Novom Sadu ponudi besplatno građevinsko zemljište površine više od tri hektara u radnoj zoni u Srpskoj Crnji. Mađarski biznismeni nameravaju da prošire proizvodnju plastičnih delova za automobile, a u fabrici u Srpskoj Crnji, čija će izgradnja koštati bezmalo pet miliona evra, u naredne tri godine zaposliće 110 radnika.

Danica Stričević kaže da je opština Nova Crnja spremna i drugim stranim investitorima da ponudi besplatno zemljište kako bi se u opštini povećala zaposlenost. Prema podacima iz poslednjeg Službenog glasnika opštine Nova Crnja, Skupština opštine ovlastila je Starčevićevu da, nakon dobijanja saglasnosti Vlade Srbije, ustupi zemljište privrednom društvu “Plastika Simon”.

Siromaštvo i propala privatizacija 

Mapa drzavnog zemljista za licitaciju

Mapa državnog zemljišta za licitaciju

Nova opštinska vlast je 15. novembra, po hitnom postupku, izglasala i rebalans budžeta koji sada iznosi 476,3 miliona što je za 20 miliona dinara manje nego što je ranijim budžetom bilo predviđeno. Koliko je Nova Crnja siromašna opština pokazuje i podatak da je skoro polovinu budžeta sastavila zahvaljujući transferu novca sa viših nivoa vlasti. Iz republike i pokrajine se u novocrnjansku kasu slilo 239,4 miliona dinara.

Više nego socijalni budžet ove godine je predvideo ukupno 50 miliona dinara za plate zaposlenih što je nešto više od 11 odsto budžeta, dok u opštini tvrde da za plate izdvajaju u proseku nešto više od 7,5 odsto iako ih demantuje računica iz rebalansa budžeta.

Povećanje broja nezaposlenih lica na kraju septembra 2013.godine u odnosu na prethodnu godinu zabeleženo je u opštini Nova Crnja za 2,9 odsto. U ovom trenutku 1588 ljudi je bez posla, od čega su 721 žene. Načelnica Opštinske uprave Svetlana Đogo kaže da Nova Crnja iz budžeta ne subvencioniše nova radna mesta jer količina novca na raspolaganju to ne dopušta, a da u toku ove godine nije bilo direktnih ulaganja u privredu. Nova Crnja ima Vodič za investitore, koji zainteresovanima omogućava uvid u raspoložive kapacitete. Prostornim planom opštine je obuhvaćeno 1.000 hektara zemlje koja nije bila u građevinskom području, što predstavlja preduslov za privlačenje stranih investicija. Investitorima se nudi pet grinfild zona i dve braunfild zone, koje su potpuno infrastrukturno opremljene. Na graničnom prelazu u Srpskoj Crnji otvoren je teretni terminal, tako da su se stvorili svi neophodni uslovi za uspešan uvoz i izvoz robe. Bez obzira na sve to, direktnih investicija u Novu Crnju dugo nije bilo.

Najveća aktivna fabrika sada je uljara „Banat“ u Novoj Crnji, operativan je i Veterinarski zavod Subotica u Srpskoj Crnji i još dve manje firme. Ostale firme po kojima je ova opština bila poznata, nakon privatizacije više nisu radile ili su propale ubrzo nakon tog procesa. – Nismo imali direktnih investicija ove godine, a privlačenje investicija je bilo u domenu međusobnih kontakata sa potencijalnim investitorima. – kaže Đogo.

Zbog nepovoljne privredne i ekonomske situacije opština Nova Crnja prinuđena je da izdvaja i značajan deo budžeta za socijalna davanja. Više od 3,5 miliona dinara je išlo za pomoć ugroženom stanovništvu, dok je za prošireni vid socijalne zaštite potrošeno 6,6 miliona dinara. Novocrnjanska lokalna samouprava je najsiromašnijim sugrađanima ponudila vrste pomoći kao što su: jednokratna pomoć, oprema korisnika za smeštaj u ustanovu socijalne zaštite ili drugu porodicu, pogrebni troškovi korisnika materijalnog obezbeđenja i lica u stanju socijalne potrebe, privremeni smeštaj u prihvatilište i prihvatnu stanicu, pomoć u kući.

Za dnevni boravak dece iz budžeta se izdvaja godišnje 1,9 miliona dinara, dok dnevni boravak penzionera i drugih starih lica te klubovi opštinu koštaju 1,7 miliona dinara.

Zasad bez dobrog vodovoda i kanalizacije

Najveći komunalni problemi opštine su vodovod i kanalizacija. Bivše vlasti u proteklom mandatu delimično su rešavale neke od najvećih komunalnih problema. Od 2008. do 2012. godine uređene su deponije, nabavljene su kante za smeće za domaćinstva, a ulagalo se i u uređenje groblja i javnih površina. Urađen je novi vodovod u Radojevu, u delu Srpske Crnje naselju Bojović, u Novoj Crnji i Tobi.

– Osnovni problem u oblasti infrastukture opštine Nova Crnja je nedostatak fekalne kanalizacije u svim naseljima. Za naselje Aleksandrovo i Srpska Crnja su urađeni projekti za izgradnju kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda. Opština Nova Crnja konkuriše kod ministarstava, pokrajinskih sekretarijata, fondova, kako bi obezbedila sredstva za izgradnju fekalne kanalizacije. Neophodna je rekonstrukcija delekovoda na relaciji Nova Crnja – Toba i Vojvoda Stepa – Hetin. Što se tiče svih naseljenih mesta Opštine, problem je elektrodistributivna mreža, te je u narednom periodu potrebna rekonstrukcija, prema prioritetima. Što se tiče elektronskih komunikacija, urađen je projekat metropoliten mreže opštine Nova Crnja, obezbeđen je deo sredstava i izgrađen deo mreže. U narednom periodu, Opština će pokušati da konkursima obezbedi sredstva za završetak kompletne investicije. U narednom periodu će se raditi na poboljšanju kvaliteta pijaće vode, rekonstrukcijom postojeće vodovodne mreže i bušenje novih bunara. – objašnjava načelnica opštinske uprave.

Nova Crnja Dani sela

Manifestacija „Dani sela“

Samo kanalizacija u Srpskoj Crnji trebalo bi da košta 600 miliona dinara. Budžet za 2013. Godinu predvideo je 5 miliona, a po 200 miliona predviđa u naredne dve godine, što će biti gotovo nemoguće. Za održavanje puteva izdvojeno je nešto više od 549.000 dinara. Ukupno za kapitalne projekte među koje spada i izgradnja grobljanske kapelice, pravljenje projektne dokumentacije, povezivanje bunara, uređenje kanalske mreže i sl. predviđeno je 104 miliona dinara, što je skoro četvrtina ukupnog budžeta.

Na obrazovanje lokalna samouprava troši više od 48 miliona dinara što je oko 11 odsto budžeta. To je inače za preko dva odsto manje nego pre jedne godine. – Kapaciteti školskih ustanova odgovaraju potrebama roditelja. U našoj opštini ne postoje liste čekanja, jer je broj dece mali. Na teritoriji cele opštine mi imamo šest osnovnih i dve srednje škole. Boravak u predškolskim ustanovama je besplatan. – kažu u opštini Nova Crnja.

Ova opština je jedna od prvih u Vojvodini koja se odlučila da organizuje prevoz dece u škole, zbog čega su spašene srednjoškolske ustanove. Ove godine u tu svrhu odvojeno je 19 miliona dinara za decu iz osnovnih i srednjih škola.
Građani u Novoj Crnji, od kako je pušten u rad novi opštinski sajt, imaju priliku i da koriste uslugu „Sistem 48“, preko kojeg mogu da prijave komunalni problem koji bi trebalo da bude rešen u roku od 48 sati. U novocrnjanskoj administraciji kažu da Sistem 48 funkcioniše. – Po ceni lokalnog razgovora može se prijaviti problem, dežurne službe javnih preduzeća u najkraćem roku izlaze na teren, a odgovor o statusu rešavanja problema dobija se 48 sati kasnije – kažu u opštini.

Opština Nova Crnja uspostavila je i rad Call centra. Zaposlen je referent koji brine o svim primedbama na službe, a građani mogu da mu se obrate lično, dolaskom u zgradu opštine ili telefonom. Postojao je i formular na internetskoj stranici. Referent je zadužen i da informiše zainteresovane o statusu podnetog zahteva, a to čini telefonom, SMS-om ili e-mailom. U poslednjih godinu dana osposobljen je i internetski portal opštine na kojem se mogu naći osnovni podaci o opštini, informacije o javnim nabavkama, javnim pozivima, kratki izveštaji sa sednica skupštine, opštinski Službeni glasnik i šture vesti.

Kulturni život u Novoj Crnji, manje-više svodi se na Kulturni centar Nova Crnja za koji je budžetom predviđeno 16 miliona dinara. Najveći deo tog novca odlazi na nekoliko kulturnih manifestacija među kojima je najpoznatija „Đurini dani“ posvećena pesniku Đuri Jakšiću, kao i na plate zaposlenih.

Petar Klaić 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga