- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NOVA CRNJA: Brzo konstituisanje, pa hapšenje prvog čoveka opštine

Koalicija koju je Milankov okupio (DS-SVM-SPS PUPS JS) izabrala je i socijalistu Mileta Todorova za prdsednik Skupštine.

Četiri meseca kasnije zrenjaninska policija uhapsila je predsednika opštine Peru Milankova i još pet osoba, zbog sumnje na korupciju. Među uhapšenima je bio i suvlasnik preduzeća „Metkom“ u Kikindi Ljubiša Kovačević. Milankov i Kovačević su uhapšeni prilikom primopredaje 200 hiljada dinara. Sumnja se da je firma „Metkom“, koja je obavljala većinu poslova na infrastrukturi u opštini Nova Crnja, te poslove dobijala na nameštenim tenderima, a istraga je zasada u toku i još se ne zna hoće li biti prekompozicije vlasti u ovoj opštini.

Majski izbori u Novoj Crnji protekli su bez većih nepravilnosti. Na lokalnim izborima u novocrnjanskoj opštini učestovalo je deset izbornih lista – stranaka, koalicija i grupa građana. Prema podacima opštinske izborne komisije, proglašene su liste Demokratske stranke – Pera Milankov, koja je bila i prva na glasačkom listiću, Grupa građana Dragiša Latinović Solidarnost, Ujedinjeni regioni Srbije, Srpska napredna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Grupa građana Vladimir Zečević.

Rezultati izbora pokazali u apsolutnu dominaciju Demokratske stranke koja je predizbornu kampanju vodila sa pozicije vlasti, na šta su se žalili opozicionari.

Na izbore je izašlo skoro 71 odsto Novocrnjana sa pravom glasa. Prema zvaničnim rezultatima najbolji rezultat postigla je Demokratska stranka – Pera Milankov. Od 25 odbornika, koliko ih je u sastavu Skupštine opštine Nova Crnja, ta stranka je osvojila 11 odborničkih mandata, Grupi građana Dragiša Latinović Solidarnost  pripalo je četiri mandata, Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije, JS, SDP ima četiri mandata, Pokrenimo Novu Crnju Tomislav Nikolić osvojila je tri mandata, a isto toliko i Savez vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Ispod cenzusa su ostali Grupa građana Vladimir Zečević kojoj je za ulazak u lokalni parlament nedostajalo samo 0,23 odsto glasova, zatim Ujedinjeni regioni Srbije – Dejan Stojanović, Čedomir Jovanović Preokret, Srpska radikalna stranka dr Aleksandar Martinović, i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Izborni peh doživeli su Ujedinjeni regioni Srbije, koji su osvojili 4,49 odsto glasova izašlih birača.

Takođe je i broj nevažećih glasačkih listića bio visok, prema podacima Opštinske izborne komisije iznosi 4,51 odsto. Veliki gubitnik ovih izbora bila je Srpska radikalna stranka koja je 2004. godine u lokalnom parlamentu osvojila osam mandata, 2008. godine šest, a sada je u  25 izbornih jedinica dobila samo 201 glas.

Opštinska vlast okončala je konstituisanje organa uprave na junskoj sednici Skupštine opštine. Izabrani su članovi odbora za propise, za budžet i finansi­je, za društvene delatnosti, urbanizam i komunalno-stambenu delatnost, poljoprivredu, za predstavke i pritužbe. Imenovana je komisija za rodnu ravnopravnost, savet za međuncionalne odnose i savet za mlade. Izabrani su i članovi lokalnog saveta za zapošljavanje, odbora za bezbednost, komisije za ocenu studije o proceni uticaja, radne grupe za raspodelu sredstava za sportske aktivnosti i za kulturne aktivnosti, kao i komisije za zaštitu životne sredine i stručne komisije za tehnički prijem objekata.

Odbornici su usvojili i odluku o prosečnoj tržišnoj ceni kvadratnog metra objekata koja za stanove i stam­bene zgrade iznosi 36.395,08 dinara, za poslovni prostor 42.516,75 dinara, za zgrade za odmor i rekreaciju 21.837,04 dinara i za garaže i druge objekte 18.196,51 dinar.

Izglasana je i odluka o visini stope poreza na imovinu za 2012. godinu. Za zamenika predsednika Skupštine izabran je Tibor Bicok koji je na toj funkciji bio i u prethodnom sazivu. Proširena je i delatnost Kulturno-turističkog centra, kome je pridodata i sportska aktivnost. Dosadašnja v.d. direktorka ove ustanove Milica Avramović je razrešena, za v.d. deirektora imenovana je Anica Garić.

Predsednik opštine Pera Milankov, po drugi put je na ovoj funkciji, a oko sebe u rugom mandatu okuplja istu koaliciju. Milankov je rođen je 7.7.1961. godine u banatskom selu Srpska Crnja, gde i danas živi i radi. Otac je troje dece. Po zanimanju je tehnolog ulja i menadžer. Bavi se poljoprivredom i u okviru porodičnog imanja obrađuje 200 ha zemlje. Političku karijeru započeo je 2000. godine s funkcijama šefa izbornog štaba DOS-a i potpredsednika opštine Nova Crnja. Međutim, ubrzo nakon toga, sledi period političke apstinencije sve do početka 2008. god. kada postaje član DSS-a, a u junu iste godine i predsednik opštine. Dva meseca posle izbora iščlanjuje se iz DSS-a i do pred kraj mandata ostaje stranački neopredeljen. Uoči ovogodišnjih izbora učlanio se u DS i kao nosilac liste koja je osvojila 44% glasova, reizabran je za predsednika opštine.

Petar Klaić

Podelite ovu stranicu!