Nova, ćirilična redakcija „Scene“

Nakon kolektivne ostavke uredništva “Scene”, imenovana nova redakcija koja će, po rečima glavnog urednika, “poštovati svog poslodavca”

02. apr 2013

Upravni odbor Sterijinog pozorja imenovao je novo uredništvo nakon što je prethodni sastav podneo kolektivnu ostavku zbog, kako su naveli u saopštenju za javnost, „neuobičajenog mešanja uprave Sterijinog pozorja u uređivačka pitanja“.

Kako je “Autonomija” pisala, direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović naložio je prethodnoj redakciji koja je bila sastavljena od poznatih pozorišnih imena, na čelu sa teatrološkinjom Darinkom Nikolić, da se u redakciju imaju primiti novi urednici i da časopis ima izlaziti na ćiriličnom pismu, između ostalog.

Redakcija je smatrala da predložena imena ne zadovoljavaju profesionalne kriterijume, da su „inovacije“ pritisak na uređivačku politiku i podnela kolektivnu ostavku.

Novi glavni i odgovorni urednik pozorišnog časopisa “Scena” biće teatrolog Zoran Đerić, koji će raditi sa još osam novih saradnika iz sveta pozorišne umetnosti, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Sretijinom pozorju.

Pored Zorana Đerića u redakciji “Scene” naredne četiri godine radiće i dramaturškinja Ljubinka Stojanović, zatim dramaturškinja Marina Milivojević Mađarev, autorka knjige Sterijinih rukopisa Isidora Popović i umetnička direktorka novobeogradskog pozorišta “Carina” Nataša Milović.

Saradnici redakcije u narednom periodu biće i dekan Akademije umjetnosti u Banja Luci Luka Kecman, pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojević i dramski pisac i književnik Miloš Latinović.

Osim saradnika iz Srbije, u rad redakcije uključiće se i stručnjaci iz inostranstva i to iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Amerike, a najavljena je i saradnja sa zemljama regiona.

Novi glavni i odgovorni urednik časopisa “Scena” Zoran Đerić rekao je da će akcenat časopisa biti na originalnim tekstovima domaćih autora, prikazima najznačajnijih festivala, ali i na prevodima savremenih dramskih pisaca iz celog sveta koje će uredništvo preporučivati rediteljima za igranje.

On je najavio da će časopis dobiti i novu rubriku u kojoj će podsećati na na važne događaje iz istorije nacinalnog teatra, značajne jubileje i istaknute ličnosti u pozorištu.

Na pitanje da prokomentariše ostavku prethodnog uredništva časopisa Đerić je rekao da je logično da se redakcije smenjuju, a pogotovo zato što ni jedna redakcija nije imala tako dug mandat kao prethodna.

“Pojavljuju se nove generacije i dolazi do smene. Mislim da nova redakcija neće imati smetnje u autonomiji rada, jer ja dugo poznajem direktora Selimira Radulovića i sve koji ovde rade. Scena će i dalje pratiti sva dešavanja oko Sterijinog pozorja i poštovaće svog poslodavca”, rekao je Đerić.

Prvi broj časopisa “Scena” koji će potpisati nova redakcija, biće promovisan na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga