Norvežani masovno otpevali pesmu koja nervira ubicu

Uprkos kiši na trgu u blizini suda gde se Brejviku sudi za ubistvo 77 ljudi, građani su pevali pesmu "Deca duge" norveškog muzičara Lilebjerna Nilsena, koga Brejvik ne podnosi

26. apr 2012

Oko 40.000 Norvežana okupilo se danas u Oslu da bi otpevalo pesmu koju mrzi terorista Anders Brejvik Bering kome se sudi, i da bi time izrazili protivljenje ekstremnoj desnici uopšte.

Uprkos kiši na trgu u blizini suda gde se Brejviku sudi za ubistvo 77 ljudi, građani su pevali pesmu „Deca duge“ norveškog muzičara Lilebjerna Nilsena (Lillebjoern), koga Brejvik ne podnosi.

Pod ružičastim kišobranima, hiljade građana, među kojima i ministri kulture nordijskih zemalja, u horu su otpevale pesmu, uz dirigovanje autora.

„Ta pesma nikada nije tako lepo zvučala“, rekla je za AFP Lil Hjenevag (Lill Hjoennevaag), jedna od inicijatora ove akcije pokrenute na Fejsbuku kao odgovor na popularnost Brejvika među desničarima.

Pred sudom u Oslu taj 33-godišnji ekstremista je u petak izjavio da je pevač Lilebjern Nilsen „veoma dobar primer marksista“ koji su se „infiltrirali u kulturni milje“, a da je njegova pesma „Deca duge“ tipičan primer „ispiranja mozga školske dece Norveške“.

„Odziv je daleko iznad mojih očekivanja“, rekla je Lil Hjenevag jer je učešće na društvenoj mreži bilo najavilo tek nešto više od 5.000 ljudi.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga