- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NOMUS: Vrhunska muzika na veresiju

U godini kada Muzička omladina Novog Sada (MONS) proslavlja 50 godina postojanja, pred publiku staje 41. izdanje njegovog najeminentnijeg čeda – festivala NOMUS. Od 15. do 22. aprila, tvorac novosadskih muzičkih svečanosti MONS je uverena da će tokom trajanja ove manifestacije Novi Sad biti istinsko umetničko središte na međunarodnoj kulturnoj mapi, jer će ugostiti neke od najčuvenijih umetnika i ansambala svetske umetničke scene iz deset zemalja, kao i aktuelne pobednike s najčuvenijih evropskih i svetskih takmičenja.

Renomiranim sadržajem, kvalitetom i tradicijom, Nomus 2016. učvršćuje se na tronu najznačajnijeg međunarodnog festival umetničke muzike u Srbiji, i u isto vreme tvrdoglavo i uspešno prkosi i odoleva sve očiglednijim tendencijama marginalizacije, estradizacije i nebrige za kulturu u ovoj zemlji. U takvom ambijentu, na žalost, dočekujemo, ovogodišnji umetnički sjajno osmišljen repertoar sedmodnevnog muzičkog praznika. Ako se još, uz to, zna da mnogo šta što čini jedan ovakav festival počiva skoro isključivo zahvaljujući ugledu organizatora i velikom radu i entuzijazmu mnogobrojnih saradnika, još je veća i značajnija činjenica da NOMUS nije ni malo odstupio od vrhunskog kvaliteta koji ga obeležava već četiri decenije.

Nastupi na veresiju!

Sve je spremno, Festivala će, izvesno je, biti. Gosti – izvođači već pristižu, ali još uvek nije potpuno izvesno hoće li biti pokriveni, kako i koliko festivalski troškovi, kao i honorari renomiranih izvođača, koji će u Novom Sadu na 41. Festivalu NOMUS nastupati na veresiju!
– Umetnici koji dolaze shvataju u kakvoj smo situaciji, i pored svega, ni jednog trenutka nisu doveli u pitanje održavanja festivala. Hvala im na razumevanju i što nam veruju i cene nas… Ali bojim se da onima u čijim su rukama finansije, i od kojih zavisi i naša sudbina, kad vide da i sa malo ili gotovo bez novca još uvek opstajemo, to ne postane navika! Umetnost kojom se mi bavimo nije populistička, ovo je skupa umetnost. Neko ko odlučuje to mora da zna. Još uvek čekamo rezultate konkursa i novac iz republičkog, pokrajinskog i gradskog budžeta! Drastično su smanjena izdvajanja za kulturu. Prošle godine smo od Pokrajine dobili tri miliona dinara, ove godine, iz ispražnjene kase, očekujemo 900.000… Zakon o sponzorstvu još uvek nije rešen, kao ni mnoge druge stvari ovde. Cena karte (što je kap u moru kada je reč o prihodima) ne može da prati nivo izvođača. Najskuplja ulaznica je 1.000 dinara za francuske duvače, koji posle Ciriha, Amsterdama i Pariza sviraju u Novom Sadu! Uz sve to vrhunske umetnike dovodimo u Sinagogu, našu jedinu koncertnu salu, koja ne ispunjava ni osnovne kriterijume za izvodjenje koncerata… Ali, mi gledamo napred, u budućnost i uveravam vas da svetska imena čekaju u redu da dođu na NOMUS – rekao je Milan Radulović glavni i odgovorni urednik Festivala NOMUS.

Novi Sad se, zahvaljujući Nomusu, evropskoj kulturi priključuje i festivalskim omažom Volgangu Amadeusu Mocartu – 260 godina je od rođenja čuvenog kompozitora. Još jedan je jubilej koji obeležava čitav teatarski i kulturni svet – 400 godina od smrti velikog engleskog i svetskog dramskog stvaraocaVilijama Šekspira.

Šekspir je nadahnuo svojim opusom mnoge kompozitore raznih epoha i stilova, pa će i NOMUS 2016, na završnom koncertu, doneti dela insprisana njegovom komedijom “San letnje noći” i tragedijom “Romeo i Julija”.

Ištvan Varga (Mađarska)

Muzikolog Marija Adamov, umetnički direktor festivala, najavila je da će ove godine, drugi put zaredom, festival otvoriti Festivalski orekstar, koji će “kroz dva nastupa pružiti priliku odabranim novosadskim muzičarima da istraže i iskažu svoje kreativne potencijale, očekujući da u svom predstavljanju retko izvođenih ili sasvim novih ostvarenja budu kao i ranije zanimljivi i za kolege iz profesije i radoznalu publiku. Oba koncerta ovog ambicioznog ansambla, koji će raditi pod umetničkim rukovodstvom violončeliste svetskog glasa, Novosađanina Ištvana Varge (Budimpešta), zatim večeri klavirskog trija, kvarteta saksofona, duvačkog kvinteta s klavirom, ili džez ansambla Stejsi Kent, te još niz nastupa instrumentalista najmlađe generacije, svi iz kategorije zvezde u usponu, prikazaće velike i prave, izvorne talente i njihovu veru u sopstvene mogućnosti, kao i vodilju koja ih pokreće u već zavidnim svetskim karijerama”.

Evropska nagrada i novosadska ignorantnost

O međunarodnom značaju Nomusa i, samim tim, njegovoj važnosti za grad i zemlju, svedoči činjenica da je u 2015. godini Nomusu pripala markica platforme evropskih festivala EFFE, za koju je konkurisalo 896 festivala (od koji je 71% muzičkih) iz 32 zemlje! Internacionalni žiri je doneo odluku da za period 2015-2016, EFFE markica bude dodeljena 761 festivalu iz 31 evropske zemlje. Među njima se našao i NOMUS! Ovogodišnji festival održava se, između ostalih, i u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i EU Info pointom Novi Sad.
Nesporno je da bi NOMUS mogao da doprinese sticanju kandidature Grada Novog Sada za evropsku prestonicu kulture 2021. Kako i koliko je opravdano tome se nadati uz ovakve uslove i opasnost da se kulturni sadržaji uruše i ugase zbog sve veće ignorantnosti aktuelne vlasti, nismo na pres-konferenciji imali priliku da pitamo gradskog ministra za kulturu Vanju Vučenova. Upravo tom delu pres-konferencije, kada je o finansijama bilo reči, on nije prisustvovao, iako je na početku sastanka sa novinarima izneo da Grad podržava i da će i dalje podržavati Nomus, kao i da neće dozvoliti da se ovako značajna manifestacija ugasi.

Pored ovoga ovogodišnji festival – čiji će se programi odvijati u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Gradskoj kući – donosi i muziciranje dva velika simfonijska (Vojvođanski simfonijski orkestar i Beogradska filharmonija) i jednog kamernog orkestra.

Novosadske muzičke svečanosti imaće i promotivne sadržaje: u Mađarskom institutu za kulturu u Beogradu u četvrtak 14. aprila biće otvorena izložba Atile Kapitanja, dizajnera festival NOMUS. U ponedeljak 18. Aprila u Akademiji umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi od 10 do 14 sati Signum saxophone quartet održaće majstorski kurs. Ovaj kvartet će u utorak 19.aprila od 10 do 14 sati u osnovnim školama u Novom Sadu đacima predstaviti projekat “Rhapsody in school”.

Program

15. april, Sinagoga, 20 sati otvaranje festivala : FESTIVALSKI ORKESTAR NOMUSA Umetničko vođstvo: Ištvan VARGA (Mađarska) Solista: Yeol Eum SON, klavir (Južna Koreja)
16 april, 19,30 Svečana sala Gradske kuće: Yeol Eum SON, klavir (Južna Koreja) Robert LAKATOŠ, violina Maja BOGDANOVIĆ, violončelo (Francuska) Program: HÄNDEL – HALVORSEN
17. april 19,30 Sinagoga: Francuski duvači, LES VENTS FRANÇAIS Emmanuel PAHUD, flauta – François LELEUX, oboa Paul MEYER, klarinet – Gilbert AUDIN, fagot Radovan VLATKOVIĆ, horna – Eric le SAGE, klavir
18. april 19,30 Sinagoga, Festivalski orkestar Nomusa, Umetničko vođstvo / dirigent / solista: Ištvan VARGA (Mađarska) Dirigent: Tamara ADAMOV PETIJEVIĆ Solista: Nikola TANASKOVIĆ, harmonika (Srbija / Španija)
19 april, 19:30 Sinagoga: Kamerni orkestar “Franc List” Mađarska , Solista: NING FENG, violina (Kina) Program: W. A. MOZART: Koncert za violinu i orkestar br.5, A-dur, K.219
19.april 22, Svečana sala Gradske kuće: Kvartet saksofona Nemačka:„Zvezde u usponu 2014/15“ prema Organizaciji evropskih koncertnih dvorana Blaž KEMPERLE, sopran saksofon – Erik NESTLER, alt saksofon Alan LUŽAR, tenor saksofon – Guerino BELLAROSA
20. april 21, SNP, Stacey KENT SAD, Velika Britanija, vokal *Britanska džez nagrada (2001); Bi-Bi-Sijeva džez nagrada za najboljeg vokalnog umetnika (2002); Nominacija za nagradu Gremi u kategoriji najboljeg vokalnog džez albuma
21. april 19,30 Sinagoga: Beogradska filharmonija, Dirigent: Vladimir KULENOVIĆ (SAD) Solista: Barry DOUGLAS, klavir (Irska), zlatna medalja na Konkursu „Čajkovski” (Moskva, 1986) Program: L. v. BEETHOVEN: „Prometej“, uvertira op.43
22. april 20, Sinagoga: Vojvođanski simfonijski orkestar, Dirigent: Timothy REDMOND (Velika Britanija) Solista: Itamar ZORMAN, violina (Izrael / SAD) *srebrna medalja na Konkursu „Čajkovski“ (Moskva, 2011) Program: F. MENDELSSOHN: „San letnje noći“

Branislava Opranović (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!