NOMUS od 9. do 18. aprila: Simfonijski orkestri, Kemal Gekić, Lajko Feliks …

Svečano otvaranje zakazano je 9. aprila u 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu, kada će publika imati priliku da čuje koncertnu premijeru opere Franca Lista “Sardanapalo” u izvođenju orkestra i hora SNP

18. feb 2019

Značajne premijere, nove tendencije i vrednost tradicije odrednice su ovogodišnjeg festivala NOMUS, Novosadskih muzičkih svečanosti, najznačajnijeg međunarodnog festivala umetničke muzike u našoj zemlji.

Ovogodišnji festival počinje 9. i traje do 18. aprila, a tokom deset dana deset koncerata će prirediti solisti i ansambli iz Srbije, Litvanije, Estonije, Letonije, Rusije, Mađarske, Poljske, Izraela, Velike Britanije, Nemačke, Austrije, Italije, SAD-a i Australije.

Svečano otvaranje zakazano je 9. aprila u 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu, kada će publika imati priliku da čuje koncertnu premijeru opere Franca Lista “Sardanapalo” u izvođenju orkestra i hora SNP. Dirigovaće Đanluka Marčiano, a solisti dolaze iz Jermenije, Meksika i Nemačke.

Organizatori – Muzička omladina Novog Sada, iznose da je akcenat na ovogodišnjoj manifestaciji stavljen na veće sastave, pa će se na programu naći čak četiri domaća simfonijska orkestra – Hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanski simfonijski orkestar, Hor i Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu i Beogradska filharmonija, kao i dva vrhunska kamerna orkestra, očekivani vrhunci ovogodišnjeg Nomusa – Kremarata baltika koja okuplja fantastične mlade umetnike iz Estonije, Litvanije i Letonije i Litvanski kamerni orkestar. Ovo je drugi nastup Kremerate na Nomusu, ali prvi s njihovim osnivačem i umetničkim vođom, slavnim violinistom Gidonom Kremerom. Litvanski kamerni orkestar dolazi na Nomus prvi put i to sa svojim umetničkim direktorom, koji će nastupiti u dvostrukoj ulozi dirigenta i soliste – Sergejom Krilovim, jednim od najboljih violinista sveta!

Na Nomus 2019. se vraćaju i naši slavni pijanisti Aleksandar Madžar, koji će svirati u duu s violinistom Antonijem Marvudom i Kemal Gekić koji će uz pratnju akademskog orkestra izvesti za njega napisano delo „Gernika“, američkog kompozitora Frederika Kaufmana.

Pored koncerata umetničke muzike, program će biti obogaćen i s dva vrhunska „neklasična“ muzička sadržaja. Jedan će prirediti jedinstveni violinista Lajko Feliks s Kvartetom Volosi iz Poljske, a drugi neobičan duo u sastavu harfistkinje, Velšanske Ketrin Finč i Senegalca Sekou Keita koji će našoj publici predstaviti afrički instrument blizak harfi, pod nazivom kora.

Koncerti će biti priređeni u prostoru Srpskog narodnog pozorišta, Galeriji matice srpske, Gradske kuće kao i Sinagogi.

Prodaja ulaznica za Nomus počinje u ponedeljak 25. februara u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h. Karte se mogu rezervisati i kupiti i preko sajta www.muzickaomladina.org Cene karata su, u zavisnosti od programa, od 500 do 1.500 dinara.

B. Opranović (Autonomija, foto: Artur Hoffman)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga