Nogometna utakmica završena nakon 84 godine

Utakmica prijateljstva turskog i grčkog naroda početa 7. decembra 1930. godine okončana je danas rezultatom 5:5 u 65. minuti

10. maj 2014

Prijateljski susret turskog kluba Karsiyaka i grčkog Lailapasa, koji je zbog vremenskih nepogoda prekinut 1930. godine i nastavljen u subotu nakon 84 godine, završen je rezultatom 5:5, a iz oba tabora tvrde da je i danas pobijedilo prijateljstvo, javlja agencija Anadolija.

Nogometna utakmica prijateljstva turskog i grčkog naroda počela je 7. decembra davne 1930. godine, kada je prekinuta u 3. minuti zbog olujnog nevremena.

Na stadionu Fafailon, na grčkom otoku Chios (Sakiz), isti meč danas je nastavljen i u znak beskrajnog prijateljstva završen je u 65. minuti.

‘Neka se nikad ne završi’

U 65. minuti susreta, pri rezultatu 5:5, navijači oba tima ušli su na teren i na centru stavili tursku i grčku zastavu te počeli uzvikivati: „Neka ovaj meč, baš kao i naše prijateljstvo, nikada ne završi.“

Poznati grčki historičar i pisac Yannis Makridakis je za Anadoliju kazao da je utakmica i 1930. godine privukla veliku pažnju.

„Prijateljska utakmica između turske Karsiyake i grčkog Lailapasa dogovorena je kada je blizu 40.000 Grka posjetilo svoje rođake u Turskoj. Cilj je bio da se uspostave bolje veze između ove dvije zemlje“, rekao je Makridakis.

Na ovu prijateljsku utakmicu, koja je izazvala veliku pažnju u obje zemlje, iz Turske je došlo blizu 2.000 navijača, a baš kao i prije 84 godine na tribinama su bili i brojni zvaničnici iz dvije zemlje.

Igrači oba tima na teren su istrčali u istim dresovima u kojima su ova dva kluba igrala 1930. godine.

Jačanje odnosa Turske i Grčke

„Ova prijateljska utakmica ima veoma veliki značaj za narode naše dvije zemlje. Igranjem ovog meča možemo doprinijeti jačanju odnosa Turske i Grčke i zato želimo da se ova utakmica igra svake godine“, predlaže Makridakis.

Trener Lailapasa Mihalis Kottakis je 2012. godine saznao za „prekinutu utakmicu“ i tada je izrazio želju da meč između dva kluba bude odigran do kraja.

Uprava turskog kluba odmah je prihvatila poziv za odigravanje susreta koji je u subotu bio istinski praznik prijateljstva, piše Anadolija.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga