Noćne patrole u selu pored Kikinde

"Kada je broj krađa u selu dostigao prosek od nedeljno tri krađe, svima je prekipelo"

14. feb 2013

Sučeni sa sve učestalijim krađama iz seoskih domaćinstava, žitelji naselja Sajan u kikindskoj opštini odlučili su da se samoorganizuju i uvedu noćne građanske patrole. Prema njihovim rečima, ovo selo sa nevelikim brpojem žitelja koji su pretežno mađarske nacionalnosti, prostire se na velikoj površini, najduža ulica ima pet kilometara, a najkraća 700 metara, velike su okućnice i ekonomska dvorišta u koja je relativno jednostavno prodreti, a kradljivci nisu bili izbirljivi i gotovo da nema šta nisu krali – od kokoški, preko alata, do delova poljoprivrednih mašina.

– Kada je broj krađa u selu dostigao prosek od nedeljno tri krađe, svima je prekipelo i odlučili smo da ćemo ovome stati na kraj. Pripadamo Kikindi, tamošnja policija povremeno pošalje patrolu i u Sajan, ali to nije moglo da obeshrabri kradljivce i zbog toga smo mi, meštani, organizovali noćne patrole – kaže predsednik seoske mesne zajednice Kornel Apro. On je dodao da se radi o građanskoj patroli i da, mada zakon to zvanično ne omogućuje, nije zabranjeno šetati noću u selu otvorenih očiju i zapisivati sve „sumnjive“ registarske oznake koje nisu iz mesta.

Prema rečima Aproa, radi se o tročlanim noćnim patrolama meštana, a sa policijom se čvrsto sarađuje, predata im se lista onih koji noću patroliraju u straži. – Kupili smo baterijske lampe i fotografski aparat, kako bi mogli da fotografišemo sumnjiva viozila, članovi patrole zapisuju podatke, a ako se posumnja da postoji krivično delo, odmah se zove kikindska policija, budući da samo službeni organ ima pravo na postupak, mi ne možemo da preduzimamo bilo kakve mere. Jedno jutro osvanulo je tako da je nestao jedan akumulator, policija je prelistala beleške noćne patrole, potražili su sve osobe koje su prethodne noći bile u selu i čije su registarske oznake na vozilima bile zabeležene. I među kradljivcima se proširila vest da je u Sajanu nemoguće noću slobodno zulumćariti, a kao rezultat građanskog samoorganizovanja značajno je opao broj krađa i, umesto dve-tri nedeljno, sada ako bude i jedne krađe mesečno u selu – naveo je Kornel Apro.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga