Noć muzeja u Novom Sadu vodi kroz prošlost i sadašnjost

Među najzanimljivijim lokacijama izdvaja se simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će posetioci moći da zavire u njegovu unutrašnjost, vide kako ona izgleda i kakav je postupak navijanja sata

09. maj 2013

Manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u Novom Sadu u subotu, 18. maja, a program je koncipiran tako da će posetioce provesti kroz prošlost i sadašnjost, najavili su danas organizatori.

Koordinatorka za programe „Noći muzeja“ u Novom Sadu Svetlana Mladenov rekla je na konferenciji za novinare da će ovogodišnji program sadržati izložbe koje govore o davnim vremenima, o tome kako se nekad živelo i kako su nastajale stvari koje su danas opšte poznate.

„Posetioci će moći da vide kako je na primer nastao prvi muzej u Srbiji, ali i neka najsavremenija dešavanja i umetnike koji stvaraju kulturni milje sadašnjice“, rekla je Svetlana Mladenov.

Program novosadske „Noći muzeja“ biće realizovan na 40 lokacija u Novom Sadu i Petrovaradinu, a u ponudi će biti više od 80 različitih sadržaja u muzejima, galerijama, kulturnim centrima, pozorištu, arhivu, kao i na nekim neobičnim lokacijama.

Među najzanimljivijim lokacijama izdvaja se simbol Novog Sada, sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će posetioci moći da zavire u njegovu unutrašnjost, vide kako ona izgleda i kakav je postupak navijanja sata.

Na brodu Rečne flotile Vojske Srbije „Šabac“ biće izloženi predmeti i oružja koja je na prekookeanskim putovanjima prikupio kapetan broda iz doba Kraljevine Jugoslavije Eugen Malinarić.

Najavljen je i muzički program u kojem će nastupiti umetnici, kao što su Ana Frlin i bend Džez propeleros (Jaž Propeleros), zatim Midnajt trio (Midnight) i čuvena pijanistkinja Rita Kinka.

Najmlađu publiku očekuje bogat program muzejskih radionica, zatim likovne radionice, foto-radionice, naučne radionice, izložbe lutaka, maketa brodova, kao i atraktivno pozorišno kostimiranje.

„Noć muzeja“ u Novom Sadu organizuje Asocijacija za vizuelnu umetnost i kulturu „Visart“, a organizatori su najavili i nagrade za posetioce.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga