Nobilo: Optužnica skrojena za Tuđmana, potrebna pravda za žrtve

U slučaju Prlić i ostali. Hrvatske će biti šokirana jer će biti proglašena agresorom na Bosni i Hercegovinu

16. nov 2012

Hrvatski advokat Anto Nobilo smatra da je oslobađanje hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača za zločine u Oluji 1995. „logičan sled“ pošto ih optužnica nije ni teretila po komandnoj odgovornosti za konkretna ubistva, paljenja i pljačke.

„Tužilaštvo je sve bacilo na kartu takozvanog prekomernog granatiranja. Prekomerno granatiranje im je, naime, bilo veza između Brionskog zasedanja gde je bio politički i vojni vrh Hrvatske, i događaja na terenu. Ova optužnica je bila očigledno dizajnirana za (tadašnjeg predsednika) Franju Tuđmana i (ministra odbrane) Gojka Šuška“, rekao je Nobilo za agenciju Anadolija (AA).

Apelaciono veće Haškog tribunala danas je oslobodilo Gotovinu i Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Nobilo smatra i da je prekomerno granatiranje bilo „najslabija karika“ u toj optužnici, jer, kako navodi, „toga praktično nije bilo“.

„Kad se to izmaklo, srušila se cela presuda. Jer, optužnica nije ni optužila generale Gotovinu i Markača po komandnoj odgovornosti da su bili odgovorni za konkretna ubistva, paljenja, pljačke i slično. Zato je ovo logičan sled događaja“, kazao je Nobilo.

On, međutim, ukazuje da presuda ne konstatuje da Srbi u Hrvatskoj nisu ubijani.

„To ne znači da te ljude neko nije pobio, da oni nisu opljačkani, da im kuće nisu zapaljenje … Odlična je vest za Hrvatsku da generali nisu krivično odgovorni, ali Hrvatska kao odgovorna država, država vladavine prava, buduća evropska država, neće smeti stati na ovome. Ona mora otkrivati i procesuirati sve koji su počinili zlocine, te, isto tako, obeštetiti narod koji je oštećen u Oluji i nakon nje“, ocenjuje Nobilo.

Kako objavljuje sajt klix.ba, Nobilo takođe ukazuje da je za Hrvatsku od velikog značaja što presudom nije potvrđen „udruženi zločinački poduhvat“, jer bi u suprotnom to bila „teška istorijska situacija“.

„Da je postojao ‘udruženi zločinački poduhvat’, imao bi za cilj proterivanje srpskog stanovništva. To bi bila jedna velika mrlja na hrvatskoj državi od koje bi mi istorijski teško mogli da pobegnemo. Jer, to znači da je političko-vojni vrh poveo akciju da deo svog stanovništva protera sa svoje teritorije“, rekao je on.

Prema proceni Nobila, da je presuda generalima bila osudujuća, došlo bi i do previranja unutar braniteljske populacije, a to bi bio i politički problem koji bi crkva htela da iskoristi za destabilizaciju vlade Zorana Milanovića.

„Milanović je, nakon generala, njihove porodice i advokata možda najzadovoljniji presudom“, kaže ovaj advokat koji je radio u Hagu. Nobilo smatra da presuda neće narušiti odnose na Balkanu, odnosno između Srbije i Hrvatske pošto je to odluka Haškog tribunala na koji Hrvatska nema uticaja.

„Važan je ovaj stav premijera Milanovića koji je spomenuo odgovornost i obavezu Hrvatske prema žrtvama. On je rekao generali nisu odgovorni, ali jeste država Hrvatska. To je velika stvar. To me je obradovalo i to je pravi stav. Narod je u euforiji, on se mora izduvati, ali važno je kako se postavlja vrh države. U prvom obraćanju Milanović se odlično postavio“, kaže Nobilo.

Nobilo takođe smatra da današnja presuda neće uticati na slučaj „Jadranko Prlić i drugi“ za „udruženi zločinački poduhvat“ sa bivšim vrhom Hrvatske u BiH.

„To je druga situacija, sasvim druga priča … To će biti šok za Hrvatsku. Hrvatska uvek preteruje. U prošlosti se puno mešala u Bosni, a sada se puno distancirala. Mislim da će ta presuda biti vrlo loša za Hrvatsku. Utvrdiće se da je Hrvatska bila agresor u BiH“, zaključio je Nobilo.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga