Nobel za mir Organizaciji za zabranu hemijskog oružja

OPCW je uključen u uništavanje hemijskog oružja u Siriji

11. okt 2013

Nobelova nagrada za mir za 2013. godinu je dodijeljena Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW), saopštio je Norveški Nobelov komitet.

Norveški Nobelov komitet je odlučio da se Nobelova nagrada za mir za 2013. dodeli Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, za njene velike napore na eliminaciji hemijskog oružja,“ saopštio je Thorbjorn Jagland, predsedavajući komiteta.

OPCW je uključen u uništavanje hemijskog oružja u Siriji.

Nedavni događaji u Siriji gde je korišćeno hemijsko oružje naglasilo je potrebu da se istaknu napori za njihovo uništenje„.

Neke zemlje još uvek nisu članovi OPCW i pojedine države nisu ispoštovale rok koji je postavljen za april 2012. za uništavanje ovog oružja.

To se posebno odnosi na SAD i Rusiju„, istakao je Jagland.

Tokom Prvog svetskog rata hemijsko oružje korišćeno u određenoj meri. Ženevskom konvencijom 1925. njegova upotreba je zabranjena, ali ne i proizvodnja i skladištenje. U Drugom svetskom ratu hemijska sredstva su bila upotrebljavana u Hitlerovim masovnim ubistvima„, rekao je Jagland.

On je prilikom dodele nagrade naveo da su ovu vrstu oružja nebrojeno puta koristili kako države tako i teroristi.

1992. i 1993. sačinjena je konvencija koja je takođe zabranjivala i proizvodnju i skladštenje ovog oružja. Konvencija je stupila na snagu 1997. Od tada OPCW je kroz inspekcije, uništavanje i druga sredstva sprovodio konvenciju. Do danas je 189 zemalja je pristupilo konvenciji„, naveo je predsedavajući komiteta.

Pakistanka Malala Jusafzai (16), koju su prošle godine Talibani ranili u glavu, jer se zalagala za prava devojaka i žena na obrazovanje važila je za jednog od glavnih favorita za osvajanje nagrade, koja osim prestiža donosi i 1,2 miliona dolara.

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila je Evropska unija.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga