Nobel za ekonomiju trojici Amerikanaca

Nobelovu nagradu za ekonomiju ove godine dobili su Judžin F. Fama, Lars Piter Hansen i Robert Šiler za empirijsku analizu cena aktiva

15. okt 2013

Trojica američkih ekonomista postavila su temelje savremenom razumevanju cena aktive. Iako je teško da se predvidi da li će cene akcija ili obveznica rasti ili padati u kratkom periodu, oni su pokazali da je moguće uočiti ta kretanja tokom dužih perioda od tri ili više godina. Njihove metode su postale uobičajeni alati u akademskim istraživanjima, a njihov uvid je obezbedio vodiče za razvoj teorije, kao i za profesionalnu praksu ulaganja.

Fama (74) i Hansen (60) su kolege sa Univeziteta u Čikagu, a Šiler je profesor na Univerzitetu Jejl.

Otkriće koje je promenilo tržišnu praksu

Sve je počelo još šezdesetih, kada su Fama i drugi pokazali koliko je teško predvideti kretanja tržišta aktive u kraćim periodima. Ovo otkriće je promenilo tržišnu praksu, na primer, sa pojavom indeksnih fondova, odnosno šema ulaganja.

Dve decenije kasnije, Šiler je pokazao da je stanje na tržištu akcija i obveznica ipak moguće predvideti na duže rokove, dok je Hansen razvio statistički model za testiranje teorija o tržištu aktive.

Nobelova nagrada za ekonomiju, ustanovljena je 1968. godine. Pored medalje, laureati dobijaju ček na iznos od osam miliona švedskih kruna (1,2 miliona dolara). Nobelom za ekonomiju završava se ovogodišnja serija dodele ovih prestižnih priznanja.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga