NNŠ podnela prigovor REM-u zbog eksploatacije dece na RTV Pink

"Primoravanjem dece da se takmiče do duboko u noć, TV Pink prekršila više zakonskih odredbi"

01. jula 2019

Novosadska novinarska škola (NNŠ) podnela je danas prigovor Regulatornom telu za elektronske medije (REM) sa zahtevom da kazni i javno opomene RTV Pink zbog grubog kršenja dečijih prava i profesionalnih standarda u emisiji „Pinkove zvezdice“.

NNŠ podseća da je ovo drugi put da šalju prigovor REM-u zbog neprimerenog trajanja emisije „Pinkove zvezdice“, te je prethodno to učinila 2016. godine.

U prigovoru se navodi da je na Televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, u noći između 28. i 29. juna 2019. emitovano finale „Pinkovih zvezdica“, pevačkog takmičenja za decukoje je trajalo pet sati, počevši od 22.00 pa sve do 03.00 narednog dana., te da je „primoravanjem dece da se takmiče do duboko u noć, TV Pink prekršila više zakonskih odredbi:

Član 77. Zakona o javnom informisanju i medijima – Zaštita maloletnika – kojim se nalaže da medij u cilju zaštite slobodnog razvoja ličnosti maloletnika posebno mora voditi računa da sadržaj i način distribucije medija ne naškode moralnom, inetelektualnom, emotivnom ili socijalnom razvoju maloletnika; 2. član 68 Zakona o elektronskim medijima – Zaštita maloletnih lica – kojim se nalaže da emiter, bez obzira na saglasnost roditelja, mora da obrati posebnu pažnju prilikom učestvovanja maloletnika u programu, kao i da emiter u ovom pogledu snosi odgovornost za objavljeni sadržaj; te član 4. stav 5 Kodeksa novinara Srbije, kojim se novinari obavezuju na poštovanje i zaštitu prava i dostojanstva dece.

U saopštenju se napominje i da je Kodeksom Deca i mediji koji je usvojio Odbor za zaštitu prava deteta članom 13. propisano da se detetu koje učestvuje u medijskom programu ne sme nametati uloga koja mu ne odgovora, a članom 9. da programi u kojima učestvuju deca treba da doprinose zdravom, uravnoteženom razvoju dece.

„Smatramo da je TV Pink tokom više nedelja juna, sa kulminacijom u finalnom izdanju emisije ’Pinkove zvezdice’ 3. jula, grubo prekršila Zakon o javnom informisanju i medijima, Zakon o elektronskim medijima, Kodeks novinara Srbije i Kodeks Deca i mediji. Bez obzira na to da li su roditelji takmičara pristali na ovakve uslove snimanja, nedopustiv je pristup Televizije Pink kojim se deca primoravaju na učešće u programu do duboko u noć. Navedimo kao kontraprimer slično takmičenje evropskog formata – Dečiju Evroviziju, čiji je organizator Evropska radiodifuzna unija. Prethodnih godina je to takmičenje emitovano od 20 do 22 časa, ali su zemlje učesnice došle do zajedničkog zaključka da je ovaj termin neprilagođen deci, pa će Dečija Evrovizija od ove godine počinjati u 17 časova“, ukazuje NNŠ.

U saopštenju se dodaje da se TV Pink u više navrata hvalila izuzetnom gledanošću „Pinkovih zvezdica“, što, kako se ocenjuje, svedoči o tome da ova emisija ima izuzetan komercijalni potencijal.

NNŠ je upozorila da se „Pinkove zvezdice“ zbog termina emitovanja ne mogu smatrati emisijom za decu, već rijaliti programom u kojem su deca glavni akteri, i u kojem se takmičari javno izlažu kritikama žirija, te se stvara tenzija pred proglašenje takmičara koji napuštaju šou, a deca izvode pesme neprilagođene svom uzrastu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga