NNŠ: Direktan prenos mitinga SNS ogoljena propaganda

Takav izbor sadržaja vodi neravnopravnom tretiranju učesnika u izbornoj kampanji

15. apr 2016

Novosadska novinarska škola (NNŠ) upozorila je danas da direktan prenos, odnosno emitovanje političkih skupova uživo, bez novinarske ili uredničke obrade, predstavlja ništa drugo do ogoljenu propagandu.

NNŠ je tokom svoje analize predizborne kampanje uočila da je u ponedeljak i sredu u okviru centralnih informativnih emisija dve kablovske TV stanice došlo do direktnog uključenja u mitinge Srpske napredne stranke (SNS) u Kraljevu i Somboru, te da je to uključenje trajalo i do 53 minuta – daleko duže od prosečnog TV priloga, pa i duže od redovnih izdanja nekih od tih informativnih emisija.

U saopštenju NNŠ se dodaje da je to izazvalo i znatne nenajavljene promene u programskim šemama tih medija – kablovske Zona plus iz Niša i kablovske TV Bečej iz Bečeja.

„Ovo nažalost nisu jedini ovakvi slučajevi u tekućoj kampanji, i kao po pravilu ponavljaju se uključenja s mitinga SNS. Takođe, zbog emitovanja pomenutih mitinga uočeno je pomeranje programskih šema i na televizijama: kablovska TV K::CN 1, lokalna Niška TV, regionalna Belle amie i lokalna TV Plus iz Kruševca“, objašnjava se u saopštenju.

U njemu se ističe da takav izbor sadržaja vodi neravnopravnom tretiranju učesnika u izbornoj kampanji. NNŠ je ocenila i da je jedini način da pomenuti mediji bar formalno uravnoteže svoje izveštavanje o aktuelnim izborima sada je da, pre nego što se kampanje završe, u istim terminima i u istom trajanju prenose mitinge svih drugih stranaka i koalicija koje učestvuju na ovim izborima.

Nažalost, dodaje se, osim što bi građani opet bili preplavljeni satima programa sa stranačkih skupova, što uopšte ne doprinosi njihovoj boljoj informisanosti, takav postupak vratio bi situaciju ‘bitke zakupljenim terminima’, koju je Regulator za elektronske medije (REM) pokušao da izbegne donoseći Pravilnik o obavezama pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

„Ukoliko se ispostavi da su pomenuta uključenja odnosno prikriveni prenosi mitinga jedne političke stranke bili plaćeni navedenim emiterima, odnosno da se radi o komercijalnom oglašavanju, kakvo zakon ne dozvoljava unutar centralnih informativnih emisija, regulatorna tela i državni organi moraće da primene svoje nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

NNŠ tokom aktuelne predizborne kampanje po jedinstvenoj metodologiji prati informativne sadržaje 107 medija u Srbiji – nacionalnih, regionalnih i lokalnih; štampanih, elektronskih i on-line.

O nepravilnostima u radu pojedinih medija tokom predizbornog perioda obaveštava stručnu i najširu javnost, a podnosi i prigovore regulatornim telima za medije.

Nalazi su dostupni na portalu NNŠ.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga