NLO: Sloboda za članice ženskog pank benda

Novosadske lezbejke traže slobodu za Pussy Riot, koje su u ruskom zatvoru jer su izvele performans u pravoslavnoj crkvi

02. avg 2012

Novosadska lezbejska organizacija (NLO) pzatražila je danas oslobađanje tri članice benda Pusi rajot (Pussy Riot) kojima se sudi u Moskvi zbog isticanja političkih stavova protiv Vladimira Putina.

Članice benda Marija Alekina, Ekaterina Samutsevič i Nadežda Tolokonikova uhapšene su februara 2012. nakon performansa u ruskoj pravoslavnoj crkvi i izvođenja sporne pesme “Virdžin Meri” (Virgin Mary) i preti im kazna do sedam godina zatvora.

“Bend je izvođenjem pesme izrazio protest na koji ima građansko pravo i smatramo da njihovo delo nikako nije huliganski čin ili krivično delo. Smatramo ovakvo hapšenje klasičnim činom zastrašivanja prema političkim neistomišljenicima koje za jedini cilj ima gušenje glasa pobune i same ljudskosti”, navodi se u saopštenju NLO.

NLO je ocenio da Ruska pravoslavna crkva i država izražavaju uvređenost ovim činom benda i, uz pritisak medija, “očigledno stvaraju klimu očekivanja kazne zatvora za članice benda”.

“Ovo zatvaranje članica benda je apsolutna demonstracija moći kakva je već očigledna od strane države i crkve sa njom usko povezane. Šta uopšte znači Uvređenost verskog osećanja nego izraz taštine i strah da bi moć crkve i države mogla izgledati manja”, navodi se u saopštenju.

NLO je uputio apel institucijama u Rusiji da oslobode članice benda, a građanima Rusije i vernicima ruske pravoslavne crkve da se vrate ljudskosti i ne zaboravljaju tako lako značaj slobode za svaku osobu.

Pismo je poslato medijima u Srbiji, Rusiji i drugim evropskim zemljama, Međunarodnim organizacijama, kao i ambasadi Rusije u Beogradu i ambasadi Srbije u Moskvi.

Pismu su se pridružuju organizacije Amazonke, Labris, Žene u crnom i Rekonstrukcija Ženski fond iz Beograda, Ženske studije i izražavanja i Omladinski centar CK13 iz Novog Sada i Ženski Prostor iz Niša.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga