NKZD: Niški aerodrom ostao bez tri linije u samo osam dana

"Ryanair": Ne letimo iz Niša do Frankfurta zbog monopola "Air Serbia"

02. nov 2019

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je da je u roku od osam dana niški aerodrom „Konstantin Veliki“ ostao bez tri linije pod „direktnim ili indirektnim uticajem republičke vlasti“ i upitala zašto Vlada Srbije interese srpsko-arapske kompanije stavlja ispred dobrobiti građana i oživljavanja južne Srbije.

U saopštenju se navodi da je ugašena linija Er Srbije Niš-Budimpešta, ali da zabrinjavajuća uredba Vlade kojom je „praktično zabranjena linija Rajan era na relaciji Niš-Frankfurt“, a da su zatim povučene subvencije popularne linije Svis era Niš-Cirih.

„Kako što smo već pretpostavili linije za Frankfurt i Cirih su po svemu sudeći, žrtve subvencionih linija Er Srbije do Hana i Fridrihshafena“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je podsetila da je reagovala povodom davanja subvencija Er Srbiji za 12 linija iz Niša i da je moguća posledica gašenje postojećih linija, ocenivši da je cilj Ministarstva saobraćaja kada je preuzelo aerodrom bio proterivanje niskobudžetnih kompanija.

„Ryanair“: Ne letimo iz Niša do Frankfurta zbog monopola „Air Serbia“

Podlegli su monopolu Air Serbia – tako Ryanair ocenjuje odluku Direktorata za civilno vazduhoplovstvo da im ne odobri liniju novu liniju Niš – Frankfurt. Umesto Niša, Ryanair je bio primoran da liniju prebaci u Banja Luku.

Irska lou-kost avio-kompanija htela je da uvede let Niš – Frankfurt od ove zime. Podneli su zahtev Direktoratu, ali su ovi odbili.

Nišku liniju za Frankfurt odobrio je nemački direktorat, ali je blokirao srpski u korist monopola Air Serbia – navode iz irske kompanije.

Arapsko-srpska kompanija odnedavno ima let za Frankfurt iz Niša, inače subvencionisan iz budžeta.

Irci dodaju i da bi ova ruta trebalo biti odobrena za konkurenciju.

Zato liniju sele u Banja Luku, pa će građani Bosne i Hercegovine od februara 2020. moći da lete ovom linijom za Nemačku.

Dejvid O’Brajen iz Ryanair-a žali zato što im se uskraćuju prava da posluju i izvinjava se putnicima.

Izvinjavamo se onima koji su nameravali da lete sa nama. Sada će biti pod monopolom Air Serbia. S druge strane, putnici i potrošači u BiH imaće korist od niskih cena na liniji Niš-Frankfurt – kaže O’Brajen.

Podsetimo, država subvencioniše letove Air Serbia od jula meseca sa niškog aerodroma, njih 12. Od prošle nedelje ih je 11, jer je let za Budimpeštu ukinut.

(Fonet / N1 / Južne vesti, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hitovi
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga