- Autonomija - https://www.autonomija.info -

NKSS: Poziv javnosti da stane u odbranu struke i kvaliteta

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije(NKSS) osudila je odluku Gradskog veća Subotice o razrešenju direktorke Nele Tonković, ocenivši da je ona tokom dosadašnjeg mandata uspela da pozicionira tu ustanovu kulture među najznačajnije u zemlji.

NKSS je apelovala na Skupštinu grada da ne usvoji predlog Gradskog veća Subotice, a kulturnu i širu javnost pozvala da stane u odbranu struke i kvaliteta, protiv stranački i nacionalno motivisanih odluka.

„Odlukom o imenovanju v.d. direktora uskraćuje se stručno i kvalitetno rukovođenje Savremenom galerijom koja je proteklih godina bila redak primer javne ustanove koja je u potpunosti otvorena i za umetnike i organizacije sa nezavisne scene, kao i za nove umetničke prakse, kritičke poglede i sve građane kojima je prostor za kulturu potreban“, navodi se u saopštenju NKSS.

Ističe se da je posebno zabrinjavajuće što je razrešenje Nele Tonković samo još „jedna u nizu štetnih odluka po savremenu umetnost i kulturu koje se sprovode, ne samo u Subotici, gde je prošle godine na mesto direktora Art bioskopa ‘Aleksandar Lifka’ postavljena osoba sa diplomom agronoma, već i širom zemlje, gde se kažnjavaju rukovodioci ustanova koje funkcionišu po najvišim profesionalnim standardima“.

U saopštenju se podseća i na primer iz Požege, gde je „protivzakoniti obračun lokalnih vlasti sa direktorkom Kulturnog centra Požega“ završio odlukom kojom je ova ustanova likvidirana, pa pripojena sportskom preduzeću u novu sportsko-kulturnu ustanovu, te dodaje da je potom renome Gradske galerije u okviru KC Požega ubrzo urušen novom „kvalitativno upitnom programskom orijentacijom“, što je navelo čak i Ministarstvo kulture i informisanja u obrazloženju odbijanja podrške za finansiranje programa.

Takođe, ukazuje se i da je u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku Skupština grada imenovala v.d. direktora po „političkom ključu“, a ne iz redova kompetentnih stručnjaka koji bi mogli da vode tako važnu i respektabilnu ustanovu kulture.

Predstavnici lokalnih vlasti u Srbiji kao da čine sve da izbegnu zakonom predviđene konkursne procedure za izbor rukovodilaca ustanova, praveći farsu raspisanim konkursima, menjajući statute ustanova, likvidirajući ustanove, kršeći zakone i proizvodeći za njih najpoželjnija, a po stanje kulture pogubna v.d. stanja, čime se vrši negativna selekcija i stranačko namirivanje interesa. Ovakve, sada već ustaljene prakse, veoma su opasne, ne samo po kulturni život sredina u kojima se dešavaju, već i po čitavo društvo“, upozorava se u saopštenju.

Napominje se da je u slučaju Subotice konkurs za direktora Savremene galerije raspisan pre isteka mandata Nele Tonković, ali je poništen zbog nepravilnosti u tekstu – odlukom Upravnog odbora te ustanove na čelu sa Robertom Santom, inače zamenikom direktora Zoološkog vrta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!