NKSS osudila razbijanje ulične galerije Šok zadruge

Upravni odbor NKSS zatražio je od policije da što pre otkrije počinioce tog vandalizma i privede ih pravdi, a od gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti da hitno reaguju

08. dec 2016

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila razbijanje izloga ulične galerije Šok zadruge u centru Novog Sada i vandalsko uništavanje izložbe fotografija Srđana Veljovića “Vukovar – ubijanje jednog grada 1991-2016”.

Upravni odbor NKSS zatražio je od policije da što pre otkrije počinioce tog vandalizma i privede ih pravdi, a od gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti da hitno reaguju i osiguraju bezbednost i nesmetano održavanje programa u prostorima umetnosti i kulture.

NKSS je podsetila u saopštenju da su izlozi galerije Šok koridor 22, koja se nalazi u Prolazu Milana Mladenovića u samom centru Novog Sada, razbijeni u noći između 5. i 6. decembra, a fotografije autora Srđana Veljovića brutalno pocepane. Izlozi su najpre ispljuvani nekoliko dana uoči razbijanja, te su potom crnim flomasterom, a narednog dana i plavim, ispisani natpisi kao što su: “A ubijanje Srba?”, “Stoko”, “Je*o vas Vukovar”…

“Napominjemo da su izlozi galerije Šok koridor 22 bili napravljeni od debelog stakla, zbog čega je i njihovo razbijanje zahtevalo veći napor i vreme. Iako se Šok koridor 22 nalazi u pasažu centralne pešačke ulice u Novom Sadu – Zmaj Jovine ulice, počinioci su očigledno imali dovoljno vremena da neometano i razbiju galerijske izloge, i pocepaju izložene radove velikog formata”, saopštila je NKSS.

Asocijacija NKSS izrazila je očekivanje da će čelnici Grada Novog Sada, kao buduće Evropske prestonice kulture 2021. godine, javno osuditi nasilje i govor mržnje i učinti sve kako bi se slični nasilni događaji sprečili i omogućio slobodan rad umetnika.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga