NKSS osudila cenzuru u KCNS

"Cenzura izložbe u KCNS samo je još jedan primer neprihvatljivog odnosa novosadskih vlasti prema građanima Novog Sada"

20. okt 2013

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je osudila cenzuru rada mlade novosadske umetnice Danijele Tasić u Kulturnom centru Novog Sada i zatražila od nadležnih da hitno omoguće slobodu umetničkog izražavanja, na šta su obavezni i prema Ustavu Srbije.

Asocijacija NKSS ujedno je apelovala na stručnu i najširu javnost da takođe osude svaki vid cenzure i ustanu u odbranu slobode izražavanja.

“Neprihvatljiva je ocena direktora KCNS-a Andreja Fajgelja o potrebi razlikovanja cenzure i uređivanja, jer umetnička sloboda ne sme biti bilo čime ograničena”, navela je u saopštenju Asocijacija NKSS, koja okuplja više od 90 organizacija i inicijativa iz gradova širom Srbije.

“Uvredljivo danas može biti samo to što se u zvanično sekularnoj državi, i to u 21. veku, cenzuriše umetnički rad pozivanjem na navodnu potrebu zaštite interesa određenih verskih zajednica”, navela je NKSS povodom izjave Fajgelja o razlozima zabrane rada Danijele Tasić.

NKSS je podsetila da se rad KCNS-a finansira iz gradskog budžeta, odnosno od poreza svih građana Novog Sada, među kojima su i vernici drugih veroispovesti i ateisti.

“Cenzura izložbe u KCNS samo je još jedan primer neprihvatljivog odnosa novosadskih vlasti prema građanima Novog Sada”, poručila je NKSS, najveća mreža organizacija, inicijativa i pojedinaca koji deluju u nevladinom sektoru u kulturi u Srbiji.

Izložba studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu zatvorena je – umesto otvaranja 15. oktobra u KCNS-u, u znak protesta zbog zahteva uprave da se ukloni rad koji prikazuje Isusa Hrista sa svežnjem novca u rukama.

Autorka tog rada Danijela Tasić izjavila je da su njene kolege i profesori, nakon duge polemike sa Fajgeljem, odlučili da demonstrativno zatvore izložbu zbog pokušaja nametanja cenzure.

Fajgelj je saopštio da je odluku u vezi sa radom Danijele Tasić doneo kako bi sprečio rizik da „većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to“, jer „ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, je i glavni izvor finansija KCNS-a”.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga