NKSS: Ministarstvo krši zakon

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je danas osudila Ministarstvo kulture i informisan…

17. jan 2018

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) najoštrije je danas osudila Ministarstvo kulture i informisanja Srbije zbog kršenja Zakona o kulturi u vezi sa rokom za raspisivanje konkusa za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva i kuturnog nasleđa za 2018. godinu.

NKSS u saopštenju podseća da se konkursi za finansiranje ili sufinansiranje kulturnih programa i projekata, kao i umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi, „raspisuju za svaku narednu budžetsku godinu najkasnije 30 dana od dana usvajanja budžeta za narednu godinu“.

Konkursi u oblasti savremenog stvaralaštva i kuturnog nasleđa za 2018. godinu još nisu objavljeni, iako je zakonski rok za njihovo raspisivanje istekao 13. januara. a Ministarstvo osim što krši zakon, odlaže i mogućnost sprovođenja projekata aktera u kulturi u čitavom prvom delu godine, ocenila je Asocijacija.

Dodaje se da i da su već sami rokovi raspisivanja, trajanja Konkursa i objavljivanja rezultata nakon 60 dana diskutabilni, čak i da se zakon poštuje, jer se prostim uvidom u kalendar dolazi do početka drugog kvartala u godini – u ovom slučaju do sredine aprila.

Uz to, rezultati konkursa često kasne,navodi NKSS i podseća da jeda je prošle godine Ministarstvo objavilo antidatiran dokument, sa datumom nekoliko nedelja pre objavljivanja na sajtu.

Takođe, do isplate, ionako minimalne sume, nekada prođu meseci, čime se, napominje NKSS, direktno onemogućava realizacija velikog broja programa, gubi kredibilitet kod međunarodnih partnera i drugih donatora i ugrožava opstanak niza organizacija koje deluju na polju savremene umetničke i kulturne produkcije.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poručuje da bi Ministarstvo kulture i informisanja, kao servis građana, moralo da štiti interese svih aktera u kulturi, a ne da neažurnim radom, koji inače finansiraju svi poreski obveznici, dovodi u pitanje opstanak velikog broja organizacija.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga