NKD: Istraga se sprovodi u medijima umesto u institucijama

"Nijedna politička karijera nije vrednija od života"

24. dec 2018

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša pozvala je danas medije ali i Železnicu Srbije da se uzdrže od izjava o odgovornosti dok se ne sprovede detaljna istraga železničke nesreće kod Donjeg Međurova, u kojoj je poginulo pet a povređeno više desetina ljudi.

„Izjave kojima predstavnici Železnica Srbije sami sebe oslobađaju odgovornosti i njihovo prenošenje u medijima ne služi za zaštitu interesa istrage. Železnice Srbije ne mogu da utvrđuje sopstvenu odgovornost“, navela je ta organizacija.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je ocenila da bi istraga morala da utvrdi ne samo okolnosti koje su neposredno uticale na nesreću tog dana, već i sistemske nedostatke koji su direktno ili indirektno povećali šansu da do nesreće dođe, kao i koja činjenja ili nečinjenja su dovela do umanjenja bezbednosti samog prelaza.

„Ukoliko država Srbija nije u stanju da obezbedi kompetentnu i nezavisnu istragu, svakako se može obratiti međunarodnim stručnim telima u čije rezultate javnost može verovati. Pozivamo predstavnike institucija da se ponašaju odgovorno i da obezbeđivanjem nezavisne istrage pokažu poštovanje prema žrtvama, povređenima i porodicama žrtava“, dodaje se.

Ta organizacija je, takođe, ocenila da je bez ozbiljne istrage i preduzimanje mera za poboljšanje bezbednosti samo pitanje trenutka kada će se ponovo desiti takva ili teže nesreća.

„Nijedna politička karijera nije vrednija od života“, smatraju u toj koaliciji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga