Njujork tajms: Koncentracija Vučićeve moći loša za demokratiju u Srbiji

"Prepuštanje takve kontrole Vučiću bila bi izdaja osnovnih vrednosti EU"

10. apr 2017

Uticajni američki list Njujork tajms (The New York Times) ocenio je da je ubedljiva pobeda premijera Aleksandra Vučiča na predsedničkim izborima Srbiju približila autokratiji i da Evropska unija ne sme zatvarati oči pred smanjivanjem slobode medija u Srbiji.

„Iako je predsednička funkcija uglavnom ceremonijalna, Vučić sada može da izabere svog nasledinika na mestu premijera i konsoliduje moć, pošto su parlament i sudstvo skoro sasvim pod kontrolom Vučićeve Srpske napredne stranke. Sa znatno smanjenim slobodama medija i marginalizovanom političkom opozicijom, koncentracija njegove moći je loša za srpsku demokratiju“, naveo je Njujork tajms u uredničkom komentaru.

List navodi da evropski lideri koji vide moćnike poput Vučića kao snagu stabilnosti i koji se nadaju da će Vučić ispuniti obećanje da će držati Srbiju na putu ka EU dok uticaj Rusije na Balkanu raste „moraju izbeći iskušenje da gledaju na drugu stranu dok Vučić i njegovi saveznici preuzimaju monopol nad politčkim institucijama zemlje i nad medijima“.

„Prepuštanje takve kontrole Vučiću bila bi izdaja osnovnih vrednosti EU i mnogih Srba koji gledaju na EU kao na svetionik demokratskih prava i sloboda u vreme dok istočnoevropski i centralnoevropski lideri okreću leđa demokratiji“, naveo je Njujork tajms.

List navodi da su izbori na kojima je Vučić osvojio više od 50 odsto glasova obeleženi skoro potpunom dominacijom Vučića i njegove stranke u medijima, kao i optužbama o zastrašivanju glasača. Pored toga, svaki dan od izbora hiljade ljudi izlazi na ulice Beograda da protestuje zbog Vučićeve vlasti.

Vučić se „hvali“ činjenicom da je to što vlada ne suzbija proteste „znak demokratije“, navodi njujorški list. Imajući u vidu brutalno gušenje javnih protest u mnogim autokratskim državama Vučić je „u pravu, ili možda prosto ne smatra studente s pištaljkama velikom pretnjom pošto su izbori završeni“.

„U svakom slučaju bi mogao da pokaže posvećenost demorkatiji vraćanjem slobode medija, otvaranjem pristupa javnosti za drugačija mišljenja i nezavisne izvore informisanja i naređivanjem nezavisne istrage o optužbama o zastrašivanju glasača s obećanjem da će svi umešani biti kažnjeni“, navodi se u uredničkom komentaru Njujork tajmsa.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga