Njujork nudi besplatan koledž deci iz radničke klase

Budžet je ograničen, ali se procenjuje da će uspeti da pokrije troškove obrazovanja za oko milion porodica iz radničke klase

17. apr 2017

Njujork je spreman da postane prva američka država koja će ponuditi besplatno četvorogodišnje školovanje na koledžima. Inicijativu koju je predložio guverner Njujorka nedavno je odobrila i državna skupština. Budžet je ograničen, ali se procenjuje da će uspeti da pokrije troškove obrazovanja za oko milion porodica iz radničke klase.

Ono što je počelo kao debata u predsedničkoj kampanji, sada postaje stvarnost u Njujorku. Program školovanja u vrednosti od više od 150 miliona dolara, odgovor je na zahtev za besplatnim školovanjem na svim američkim koledžima.

Guverner Njujorka Endru Kuomo ponudio je besplatno školovanje studentima čije porodice zarađuju do 125.000 dolara godišnje. Studenti Tereza Laferti i Nik Kajl veruju da bi ovakav model trebalo da se primenjuje u celoj zemlji.

„Ne bi trebalo da se žrtvujemo i bukvalno do kraja života budemo robovi, zbog sume koju moramo da platimo za školovanje, koja je tolika da ne možemo ni da shvatimo“, kaže studentkinja Tereza Laferti.

Njen kolega student Nik Kajl kaže da svi njegovi prijatelji žive u Engleskoj, Francuskoj ili u drugin evropskim zemljama jer je školovanje jeftinije.

„I što veće poreze plaćaju, imaju veće šanse da studiraju ako žele. A ovde je obrnuto – studiranje je profit“, dodaje Kajl.

Ali za porodice sa većim primanjima od postavljenog limita, koje automatski plaćaju i veći porez, iz kakve dolaze buduća studentkinja Zejna i njena majka Farina Šarif, ovakav program ne ispunjava sve kriterijume.

„Ja sam u nezgodnoj poziciji. S jedne strane bih volela da odem na koledž koji je besplatan, a s druge strane paketi finansijske pomoći koje dobijam od nekih škola, jednostavno nisu dovoljni da premoste tu razliku“, kaže buduća studentkinja Zejna Šarif.

„Nadam se da će, u budućnosti, podići limit godišnje zarade od 125.000 dolara, tako da možemo da upadnemo u kategoriju besplatnog školovanja. Jer ovo što sada dajemo za četiri godine školovanja nas baca u dug od 200.000 dolara“, dodaje njena majka Farina.

Kritičari, pak, veruju da je ova ideja finansijski neodrživa. Američka sekretarka za obrazovanje, Betsi de Vos, sumnja u tu ideju, i zastupa onu da „ništa u životu nije besplatno“.

„Besplatno školovanje“ u Njujorku prosečno bi koštalo državu oko 7.700 dolara godišnje po studentu – što je 12. najjeftinija školarina u SAD. Ali studenti koji ispunajvaju kriterijume morali bi sami da plate smeštaj, hranu ili knjige.

Posle diplomiranja, oni koji koriste stipendiju, imaju obavezu da žive i rade u Njujorku – onoliko godina koliko su se i školovali o trošku države.

(N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga