Njilaš: Podržavamo tužbu protiv Pravnog fakulteta

Jedino Pravni fakultet odbio da omogući polaganje prijemnog ispita na manjinskim jezicima

11. dec 2015

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš istakao je danas da ta institucija podržava tužbu Saveza mađarskih učenika Vojvodine protiv novosadskog Pravnog fakulteta zbog diskriminacije.

Nevladina organizacija Savez mađarskih učenika Vojvodine podnela je nedavno Višem sudu u Novom Sadu tužbu protiv Pravnog fakulteta u tom gradu zbog onemogućavanja studenata da polažu prijemni na svom maternjem jeziku.

U saopštenju resornog pokrajinskog sekretaratijata ističe se da je pokrajinskom Odlukom ove godine utvrđeno da kandidati mogu polagati prijemni ispit na jezicima manjina na svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Kako se navodi, Pokrajinska vlada je u junu donela i putstvo o sprovođenju ove Odluke, a u saopštenju se podseća da je i Ustavni sud zauzeo stav da predviđanje prava pripadnika manjina da polažu prijemni ispit na maternjem jeziku i obaveze visokoškolskih ustanova da se to obezbedi, ne predstavlja povredu Ustava i zakona.

U Pokrajinskom sekretarijatu su upozorili da su svi fakulteti Univerziteta u Novom Sadu ove školske godine omogućili polaganje prijemnog ispita na jezicima nacionalnih manjina, osim Pravnog fakulteta, koji je to odbio da učini, navodeći da „neće postupiti pod spoljnim pritiscima i agresivnim ugrožavanjima autonomije univerziteta“.

O ovome je, dodaje se, resorni pokrajinski sekretarijat obavestio Ministarstvo prosvete i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Mihalj Njilaš je istakao da je pravo pripadnika nacionalnih manjina na jednak pristup obrazovanju zajemčeno brojnim međunarodnim aktima, kao i domaćim propisima.

„Smatram da ovakvo postupanje Pravnog fakulteta u Novom Sadu predstavlja akt diskriminacije prema pripadnicima nacionalnih manjina koji su se školovali na maternjem jeziku i koji žele da se upišu na ovaj fakultet i tamo da studiraju na srpskom jeziku“, naveo je on.

Njilaš je poručio i da očekuje da će se u konkretnom slučaju nacionalnim manjinama pružiti adekvatna sudska zaštita i da se nada da će od sledeće školske godine i na Pravnom fakultetu biti omogućeno polaganje prijemnog ispita i na manjinskim jezicima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga