Njilaš: Krše se prava na školovanje na jezicima nacionalnih manjina

Narušavanje Ustavom garantovanih prava nacionalnih manjina

29. okt 2015

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš uputio je danas ministru prosvete Srđanu Verbiću zahtev da se izmeni Pravilnik o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, jer se u jednom njegovom delu narušavaju Ustavom garantovana prava nacionalnih manjina.

Kako se navodi, izmene i dopune tog Pravilnika donete su 23. oktobra 2015. godine, a predviđaju da se usmeni deo ispita za licencu iz poznavanja propisa u oblasti obrazovanja i vaspitanja, kao i usmena provera znanja iz pedagogije i psihologije, polažu isključivo na srpskom jeziku.

„Na taj način se narušava pravo pripadnika nacionalnih manjina iz Ustava Srbije da imaju pravo na školovanje na svom jeziku u državnim ustanovama i ustanovama autonomnih pokrajina, kao i na korišćenje svog jezika i pisma“, upozorio je Njilaš.

U saopštenju povodom zahteva upućenom Ministarstvu, Njilaš je dodao da u izmenama piše i da se ispit za licencu polaže na „srpskom jeziku, odnosno jeziku na kom prosvetni radnici ostvaruju obrazovno-vaspitni rad“, te da se time pravi razlika između delova jednog ispita.

„Nelogično je praviti razliku između delova ispita“, upozorio je Njilaš i predložio izmenu kojom će se obezbediti zaštita prava nacionalnih manjina.

On je dodao i da postoji višegodišnja praksa organizovanja ispita na jezicima nacionalnih zajednica na teritoriji Vojvodine, od koje ne treba odustati.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga